2021-12-06 09:29Pressmeddelande

Nylansering av svenska skräckklassikern Besökarna

Kjell Bergqvist och Lena Endre i Besökarna. Foto © AB Svensk FilmindustriKjell Bergqvist och Lena Endre i Besökarna. Foto © AB Svensk Filmindustri

Besökarna, Joakim och Patrik Ersgårds långfilmsdebut från 1988, är restaurerad och digitaliserad av Svenska Filminstitutet. En klassisk spökhistoria, besläktad med 1970-talets amerikanska skräckfilmsvåg, där en kärnfamiljs framtidsdrömmar i hus på landet strax byts ut mot mardrömslik tillvaro och krackelerat äktenskap. Kultfilmen Besökarna är nu åter redo att möta sin publik!

Joakim och Patrik Ersgård tog sig an utmaningen att göra en svensk skräckfilm – en genre som inom svensk filmproduktion ofta beskrivs som underrepresenterad. Dock med några nytillskott på senare år, som Daniel Di Grados Alena (2015), Johannes Nyholms Koko-di koko-da (2019) och Andra sidan (2020) av Oskar Mellander och Tord Danielsson.

I samband med nylanseringen skickar bröderna Ersgård en hälsning:

Besökarna triggar många fantastiska minnen, både roliga och skräckfyllda. Vi var bara 26 och 23 år när vi började inspelningen. Det var fantastiskt roligt att skriva manuset och hitta på vad som skulle hända. Vi skrämde upp oss själva ordentligt och kunde knappt sova om nätterna av ren fasa. Sedan gjorde sig verkligheten påmind och vi började undra om det skulle gå att återskapa skräcken vi kände på vita duken. Varenda gång vi filmade en scen som skulle vara läskig skrattade vi högt. Hade vi gjort en komedi eller en skräckfilm? Berättelsen öppnade dörren till en mörk värld fylld av andar och demoner. En värld som borde hållas stängd och förseglad för evigt. Kanske de onda makterna vi skrattat åt släppts lösa i filmen och följt med oss hem. Det underliga ljudet i mörkret när vi släcker lampan för att sova. Rysningarna längs ryggraden som får nackhåren att resa sig... Detta är Besökarna

Filmen, i nyrestaurerad form, hade smygpremiär på Gävle Horror Film Festival den 27 november, där en entusiastisk publik fick se Kjell Bergqvist leta övernaturliga spår med hjälp av ståltrådsgalgar, Johannes Brost som amatörparapsykolog, och Lena Endre i sin första huvudroll på bioduken.

Joakim och Patrik Ersgård avslutar:

– Har du en gång sett filmen så kommer den nu tillbaka till dig i sitt fulla oklippta original, fantastiskt restaurerad av Svenska Filminstitutet. En utgåva som ingen sett sedan filmen gick på bio. Har du aldrig sett filmen tidigare så var försiktig. Det är en gammal film nu, men onda makter växer sig starkare med åren. De har suttit där i mörkret och väntat på att en ny generation skulle växa upp och i god tro släppa lös ondskan igen. Se filmen på egen risk och glöm inte att se dig över axeln när du borstar tänderna. De riktigt onda makterna syns inte i spegeln. Ha en bra dag – om du kan... 

Den nydigitaliserade versionen av Besökarna finns att strömma hos Cultpix. Den kommer också att ges ut på blu-ray av Studio S Entertainment under 2022. I extramaterialet ingår bland annat ett nyinspelat kommentarspår med bröderna Ersgård.

Se filmens orignaltrailer här:

Besökarna går från och med nu att hyra för biografer via Filminstitutets biodistribution.

För press
Om du är intresserad av att skriva om filmen och vill ha screenerlänk och pressbilder, hör av dig till Clara Gustavsson, Tillgängligt filmarv (kontaktuppgifter nedan).

Om Filminstitutets digitaliseringsarbete
Varje år restaurerar och digitaliserar Filminstitutet ett sextiotal titlar för att filmerna åter ska kunna möta sin publik. Bland de filmer som tillgängliggörs på nytt finns tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk. I dag kan vi ge nya perspektiv på filmerna och ge dem en dagsaktuell kontext. Läs mer här och se hela listan på digitaliserade filmer här.

Är du intresserad av vårt nyhetsbrev om digitaliserade filmer? Anmäl dig här.

För mer info, kontakta
Clara Gustavsson, distributionsansvarig Tillgängligt filmarv: clara.gustavsson@filminstitutet.se, 08-665 11 72Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand