2022-03-24 09:01Pressmeddelande

Nylansering av Sickan Carlsson-komedin Du är mitt äventyr

Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand i Du är mitt äventyr. Bilder © AB Svensk FilmindustriSickan Carlsson och Gunnar Björnstrand i Du är mitt äventyr. Bilder © AB Svensk Filmindustri

Flygande tefat, Bibi Andersson och en motvillig hemmapappa – allt det och mer därtill ryms i Du är mitt äventyr från 1958 som nu är digitaliserad och restaurerad av Filminstitutet. Stig Olins film (med Hasse Ekman som medförfattare) är en lekfull komedi där Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand spelar ett journalistpar som tampas med livspusslet. Filmen går nu att hyra för biografvisningar över hela landet. Den kommer att få nypremiär på nystartade Värnamo Filmhistoriska Festival i april, och visas även i SVT i maj.

Sickan Carlsson spelar Lena Bergström, en ambitiös journalist som på sitt nya jobb paras ihop med kollegan Tore (spelad av Gunnar Björnstrand). Trots att han till en början retar ihjäl sig på hennes begåvning och på att hon dessutom är progressiv i jämställdhetsfrågor, visar han sig också ha älskvärda kvaliteter. De fattar snart tycke och gifter sig, men när de får barn hopar sig problemen då båda vill fortsätta sina framgångsrika karriärer på tidningen. Eftersom Lena har högre lön föreslår Tore till slut att han ska stanna hemma med deras barn – ett ytterst radikalt beslut i det svenska 1950-talet. Men förvecklingar uppstår…

Du är mitt äventyr är en lekfull komedi som driver friskt med tidens könsnormer, och ger kanske en blick även på vår egen tid. Sickan Carlsson och Gunnar Björnstrand har det uppenbart roligt tillsammans, och i birollsgalleriet syns Bibi Andersson som ung Konstfackselev, Helge Hagerman som trivsam redaktionschef, Artur Rolén (alias Klabbarparn i Åsa-Nisse-filmerna) som bondgubbe och en formidabel Sif Ruud som härjad barnsköterska. Manus skrevs av Stig Olin och Hasse Ekman, och förutom kärleksbryderier i Stockholm bjuder filmen också på en strapatsfylld tur till fjällen där ett flygande tefat blir förstasidesstoff.

Om filmen är lätt på hand, så var restaureringsarbetet desto mer utmanande. Originalnegativet var missfärgat vid skarvarna, dvs vid varje klipp. Missfärgningen beror på en kemisk reaktion orsakad av det filmcement (lim) man använt för att sammanfoga filmremsorna. Denna defekt förekom inte enbart vid skarven, utan hade även påverkat filmmaterialet varvet innanför och utanför i filmrullen, vilket gav tre missfärgade blinkningar per klipp. Att åtgärda detta så att filmen kan visas i ett nära på ursprungligt skick har varit väldigt tidskrävande.

Denna nygjorda trailer ger en bild av digitaliseringsarbetet:

Du är mitt äventyr går från och med nu att hyra för biografvisningar via Filminstutets biodistribution. Den kommer att visas under nystartade Värnamo Filmhistoriska Festival som går av stapeln 21-24 april, och under maj månad också i SVT (både tablå och SVT Play).


För press
Om du är intresserad av att skriva om filmen och vill ha screenerlänk och pressbilder, hör av dig till Clara Gustavsson, Tillgängligt filmarv (kontaktuppgifter nedan).

Om Filminstitutets digitaliseringsarbete
Varje år restaurerar och digitaliserar Filminstitutet ett sextiotal titlar för att filmerna åter ska kunna möta sin publik. Bland de filmer som tillgängliggörs på nytt finns tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk. I dag kan vi ge nya perspektiv på filmerna och ge dem en dagsaktuell kontext. Läs mer här och se hela listan på digitaliserade filmer här.

Nyhetsbrev
Är du intresserad av vårt nyhetsbrev om digitaliserade filmer? Anmäl dig här.

För mer info, kontakta
Clara Gustavsson, distributionsansvarig Tillgängligt filmarv: clara.gustavsson@filminstitutet.se, 08-665 11 72Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand