2020-06-02 07:56Pressmeddelande

Nyheter kring filmåret 2019 – ny rapport släpps i dag

Malin Åkerman i publiksuccén En del av mitt hjärta som nyligen haft digital premiär på flera strömningstjänster. Foto: Nordisk Film.Malin Åkerman i publiksuccén En del av mitt hjärta som nyligen haft digital premiär på flera strömningstjänster. Foto: Nordisk Film.

Mycket har redan sagts om filmåret 2019. Men nu är det dags för helt nya siffror som Svenska Filminstitutet tagit fram från året som gått. Visste du till exempel att hela 69 procent av befolkningen gick på bio förra året? Eller att svensk film stod för 21 procent av filmtittandet på tv? Rapporten visar också att en stor del av filmtittandet i hemmen har flyttat från breda tv-kanaler och illegala webbplatser till abonnemangsbaserad webb-tv, så kallad svod. 2019 stod svod för 27 procent av alla långfilmer som sågs i Sverige, vilket kan jämföras med 18 procent 2015. Om detta och mycket mer kan du läsa i rapporten Filmåret i siffror som släpps i dag.

Nyckeltal 2019

  • 69 % av befolkningen gick på bio.
  • 21 % marknadsandel för svensk film på tv (det vill säga svensk films andel av bruttopubliken för lång spelfilm på tv).
  • 51 svenska långfilmspremiärer (varav 29 spelfilmer och 22 dokumentärer).
  • 29,2 miljoner kronor genomsnittlig budget för långa spelfilmer med produktionsstöd.
  • 26,6 % var Filminstitutets genomsnittliga andel av budgeten för de svenska långa spelfilmer som fick stöd.
  • 58 % av de konsulentstödda långa spelfilmerna hade en kvinna som regissör. 38 % hade en kvinna som producent och 31% hade ett manus skrivet av en kvinna.
  • 47 % var digitala visningsfönsters andel av det totala filmtittandet
  • 293 långfilmspremiärer totalt.
  • En miljon människor såg Nahid Persson dokumentärfilm Anders, jag och hans 23 andra kvinnor på webb-tv under 2019.
  • Dokumentären Hasse & Tage – en kärlekshistoria av Jane Magnusson blev en av de mest sedda svenska filmerna på bio under året och även en av de mest kritikerhyllade.
  • Lasse Åbergs film Sällskapsresan från 1980 intar fortfarande tv-tronen som den mest sedda svenska filmen på tv under 2019. Den har legat stadigt på förstaplatsen i två år nu. Lasse Åberg blev som bekant under årets Guldbaggegala tilldelad Hedersguldbaggen efter lång och trogen tjänst inom filmen.
  • And Then We Danced av Levan Akin knep förstaplatsen som den svenska film som fick högst betygsindex under 2019. Filmen mottogs väl hos både kritiker och publik. Under Guldbaggegalan blev den tilldelad Guldbaggen för Bästa film.

    Årets rapport släpps i en tid då den globala coronapandemin har försatt den svenska filmbranschen i en allvarlig och djup kris. Stängda biografer, uppskjutna premiärer och produktioner som inte kan genomföras innebä r att många av branschens aktörer nu kämpar för sin överlevnad. För alla kommande analyser av det speciella filmåret 2020 kommer siffrorna i denna rapport bli mycket viktiga som jämförelsetal, säger Anna Serner, vd Svenska Filminstitutet.

    Fler iakttagelser:
  • Britt-Marie var här av Tuva Novotny var den svenska premiärfilm som sågs av flest på bio under året.
  • Musikalfilmen En del av mitt hjärta av filmregidebutanten Edward av Sillén, som bygger på Tomas Ledins låtsamling, representerar en genre som är ovanlig på repertoaren både vad gäller svensk och utländsk film.
  • Raggarjävlar av Sebastian Ringler var den mest sedda svenska filmen på webb-tv under året.
  • Av de svenska dokumentärfilmerna som hade premiär 2019 var hälften regisserade av kvinnor. Transnistra av Anna Eborn var en av dessa. Filmen mottog en Guldbagge för Bästa dokumentärfilm under galan 2020.
  • Gräns (2018) av Ali Abbasi var den svenska film som hade den bästa placeringen i IMDb:s veckovisa rankningar under året. Bland alla filmer på IMDb låg Gräns som bäst på 153:e plats (av ca 1,6 miljoner filmtitlar). Det var också den mest sedda svenska filmen på svenska filmklubbar 2019.
  • Andelen av de svenska premiärerna som hade kvinnlig regissör var betydligt högre än för de utländska premiärerna 2019. Men trots det var det inte jämställt bland de svensk premiärerna, där 38 procent regisserades av kvinnor.
  • Av de svenska filmpremiärerna 2019 hade 35 procent en kvinna i huvudrollen. Emelie Garbers i Aniara var en av dem. För sin medverkan i filmen tilldelades hon en Guldbagge för Bästa kvinnliga skådespelare.

    Statistiksamlingen Filmåret i siffror ger varje år svar på några av de vanligaste frågorna om filmen i Sverige. Syftet är att statistik om filmen i Sverige ska vara lättillgänglig för alla intresserade, oavsett om det är personer inom filmbranschen, medier, politik, forskning eller filmintresserad allmänhet i Sverige såväl som internationellt. På lång sikt är syftet att öka kunskapen om filmen i det svenska samhället. Rapporten har även syftet att öka kunskapen om den svenska filmmarknaden internationellt och att bidra till att kvalificerat internationellt utbyte och samverkan sker på filmområdet.

    Läs hela rapporten här: Filmåret i siffror 2019

    Hör gärna av dig till Torkel Stål (kontaktuppgift nedan) om du vill ha rapporten i tryckt format eller om du har önskemål på nya statistikområden som vi skulle kunna titta närmare på till nästa gång.

    Frågor:
    Josefin Schröder, strategisk analytiker: josefin.schroder@filminstitutet.se eller 08-665 11 81
    Torkel Stål, analytiker: torkel.stal@filminstitutet.se eller 08-665 11 40


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand
Torkel Stål
Analytiker
Torkel Stål