2023-03-03 08:05Pressmeddelande

Ny säsong av tv-serien Minnen ur den svenska filmhistorien

Är verkligen Säg det i toner (1929) den första svenska ljudfilmen?  Det reds ut i ett av avsnitten i serien Minnen ur den svenska filmhistorien, som finns att se på Kunskapskanalen och UR Play.
Foto: AB Svensk Filmindustri.Är verkligen Säg det i toner (1929) den första svenska ljudfilmen? Det reds ut i ett av avsnitten i serien Minnen ur den svenska filmhistorien, som finns att se på Kunskapskanalen och UR Play. Foto: AB Svensk Filmindustri.

Förra omgången av Utbildningsradions och Filminstitutets samarbete kring att presentera den svenska filmhistorien för tv-tittarna blev så populär att det nu blir en ny omgång. Kunskapskanalen visar serien 6-9 mars och redan nu kan man se den på UR Play.

 

Det blir program om Mauritz Stiller – nyskapande regissör under stumfilmseran som gjorde vad som i dag betraktas som världens första queerfilm, filmtexternas drottning Alva Lundin, svenskamerikaner i USA med stor aptit på svensk film, ett strövtåg genom skådespelaren Bibi Anderssons karriär från en tidig reklamfilm till den fjärde och sista Guldbaggen, programhäftet – ett minne att ta hem, Gustaf Molander – en av de största inom svensk film, den svenska barnfilmshistorien som tar barnen på allvar, att undervisa med film. Scenografen står sällan i centrum men ändå spelar scenografin ofta en huvudroll; två stora var Bibi Lindström och Ulf Axén. Vidare presenteras affischkonstnären Eric Rohman, filmpriser i guld, Sickan Carlsson – en av svensk films verkliga ikoner vars leende spred glitter över otaliga filmkomedier och så ställs frågan i ett av programmen: vilken var egentligen den första svenska ljudfilmen?

 

– Det är otroligt roligt att UR ville göra en ny omgång av Minnen ur den svenska filmhistorien. Vi hoppas att den nya säsongen – som även den innehåller en djupdykning ned i Filminstitutets fantastiska samlingar – kan attrahera de filmintresserade tittarna, säger Kajsa Hedström, Filminstitutets projektledare för programmen.

 

Svenska filminstitutets experter: Anna Carlson (Guldbaggens ordförande), Krister Collin (bildarkivarie), Clara Gustavsson (distributionsansvarig), Jan Göransson (presschef), Anna Håkansson (redaktör), Fatima Khayari (projektledare), Per Perstrand (kommunikatör), Magnus Rosborn (filmarkivarie), Martin Sundin (bibliotekarie), Janne Vierth (barnfilmskonsulent), Jon Wengström (senior curator Filmarkivet), Jörgen Wiman (filmarkivarie), Ola Törjas (bibliotekarie) och inbjudna gäster: Anne Bachman (filmvetare), Sofia Bull (filmvetare), Anders Eldeman (programledare), Nils Harning (kostymtecknare), Jan Holmberg (vd Stiftelsen Ingmar Bergman) och Tytti Soila (professor emerita i Filmvetenskap) berättar om personer, filmer och företeelser som gjort avtryck i svensk filmhistoria.

 

Förutom de ovan nämnda samtalen så visas mängder av unika klipp från Filminstitutets arkiv, till exempel en unik provfilm med systrarna Bibi och Gerd Andersson från 1953, Mauritz Stillers Vingarne från 1916 och föremål som till exempel Ingrid Bergmans kimono från Dollar (1938), Bibi Anderssons bolljacka från Barnförbjudet (1979) och Ruben Östlunds två guldpalmer från Cannes filmfestival.

 

Samtliga avsnitt är inspelade i Filmhuset i Stockholm.  

 

Samtliga avsnitt:

Minnen ur den svenska filmhistorien | UR Play

 

Kontakt:

Projektledare, Svenska Filminstitutet: Kajsa Hedström, kajsa.hedstrom@filminstitutet.se eller 08-665 11 22

Producent, UR: Angelica Israelsson, angelica.israelsson@ur.se eller 08-784 40 39


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand