2019-11-13 09:44Pressmeddelande

Nu presenteras de utvalda till Filminstitutets satsning på kvinnliga manusförfattare

Några av manusförfattarna samlade i Filmhuset. Fr v: Tove Forsman, Sofie Forsman, Carin Pollak, Therese Bringholm, Dunja Vujovic, Petra Revenue, Maria Karlsson och Malin Marmgren. Foto: Hampus Svensson, FilminstitutetNågra av manusförfattarna samlade i Filmhuset. Fr v: Tove Forsman, Sofie Forsman, Carin Pollak, Therese Bringholm, Dunja Vujovic, Petra Revenue, Maria Karlsson och Malin Marmgren. Foto: Hampus Svensson, Filminstitutet

Svenska Filminstitutets manussatsning 2019-2020 är igång. Sammanlagt tretton kvinnliga manusförfattare inleder nu förarbetet till tio långa spelfilmer med en tänkt budget över 30 miljoner kronor.

Filminstitutets senaste jämställdhetsrapport Han, hon och pengarna (november 2018) visade att andelen kvinnliga manusförfattare i svensk film bara är 30 procent, och att andelen kvinnor på alla positioner minskar i takt med växande budget. Av förra årets åtta svenska filmer med en budget på över 30 miljoner kronor hade endast en film en kvinnlig manusförfattare.

Filminstutets nya Manussatsning 2019-2020 presenterades i våras. Syftet är att stärka den publika svenska filmen samt öka jämställdheten och mångfalden av berättelser. Detta genom att ge kvinnliga manusförfattare möjlighet att utveckla filmprojekt med hög kvalitet och stor publikpotential, och med en tänkt budget över 30 miljoner kronor. Stödet var öppet för etablerade svenska kvinnliga manusförfattare. Nu är tio projekt och sammanlagt tretton manusförfattare utvalda.

– Intresset har varit glädjande stort för den här satsningen, och urvalsgruppen som läst alla 64 ansökningar har haft ett gediget och intressant arbete. De tio utvalda projekten har en bredd och variation vad gäller kreatörer, idéer och genrer men gemensamt är valet av ett kvinnligt berättarperspektiv. Jag ser mycket fram emot den fortsätta processen och de historier som det här mäktiga gänget kommer att utveckla under satsningens första fas, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.

Följande tretton kvinnor har beviljats stöd i manussatsningen 2019-2020:

Therese Bringholm och Nisti Stêrk
Therese Bringholm är manusförfattare sedan 1996 och även verksam som redaktör, författare och idéutvecklare. Hon har arbetat med tv-serier som Rederiet, Tre kronor, Vänner och fiender, Kommissionen och Maria Wern och även undervisat i dramaturgi och manusproduktion. Bland aktuella projekt finns tv-serien Limboland, med premiär senare i november. Nisti Stêrk är producent, författare och komiker, också verksam som konferencier, föreläsare och programledare. Driver sedan 2004 produktionsbolaget Stêrk Production, och är festivalchef för Internationella Komedifilmfestivalen och president för WiFT (Women in Film and Television). Regidebuterade tidigare i år med dokumentären Blott Sverige svenska komedienner har (2019).

Cristina Gottfridsson och Agneta Fagerström-Olsson
Cristina Gottfridsson är dramatiker och regissör sedan 25 år och har skrivit pjäser för scener som Malmö Stadsteater, Norrbottensteatern och Dramaten, bland annat Fallet Kapten Klänning (2014) för Uppsala Stadsteater. Agneta Fagerström-Olsson är regissör, producent och manusförfattare som slog igenom med tv-serien Seppan (1986). Hon har sedan dess skrivit och regisserat en lång rad filmer och tv-serier som Hammarkullen, Wallander och kommande Cold Courage.

Sofie Forsman och Tove Forsman
Sofie Forsman är manusförfattare inom både film och tv, ofta i samarbete med Ida Kjellin, bland annat Elsas värld (2013), julkalendern Piratskattens hemlighet (2014) och filmen Bamse och häxans dotter (2016). Just nu skriver hon Nelly Rapp – monsteragent med biopremiär 2020. Tove Forsman är journalist och redaktör och blev nyligen (tillsammans med Sofie Forsman) utvald till Filminstitutets manussatsning på ungdomsfilm för att utveckla projektet RIO, en komedi om en tonårsgraviditet.

Sara Heldt
En av Sveriges mest erfarna och anlitade manusförfattare, verksam sedan 1987. Bland hennes filmer kan nämnas Vinterviken (1996) och Grabben i graven bredvid (2002) som båda Guldbaggenominerades för Bästa manus, samt Lassemajas detektivbyrå – kameleontens hämnd (2008). Hon har också skrivit en lång rad tv-serier, bland andra En pilgrims död (2012) och Den fjärde mannen (2013, båda tillsammans med Johan Widerberg) och senast Den döende detektiven (2018). Hon är just nu aktuell med svensk-tyska thrillerserien Väster om friheten.

Maria Karlsson
Manusförfattare verksam sedan 2007. Hon har skrivit manus till filmatiseringarna av Jens Lapidus kriminalromaner Snabba cash (2010), Snabba cash II (2012) och Snabba cash – livet deluxe (2013). De senaste åren har hon varit avsnittsförfattare på serier som Advokaten (2018) och Fartblinda (2019).

Ida Kjellin
Författare och manusförfattare, också verksam som skribent på bland annat TVdags och ETC. Hon har ofta samarbetat med Sofie Forsman, som i serierna Elsas värld (2013), Piratskattens hemlighet (2014) och filmen Bamse och häxans dotter (2016). Bland kommande projekt finns Min pappa Marianne (tillsammans med Daniel Karlsson och Cilla Jackert) med biopremiär våren 2020 och Äkta skräck, ett av projekten i Filminstitutets särskilda manussatsning på ungdomsfilm.

Malin Marmgren
Manusförfattare verksam sedan 2006, med ett förflutet som reporter och inslagsproducent på SVT:s kulturredaktion. Hennes avgångsfilm från Dramatiska Institutet, För Sverige i tiden (2013), nominerades till en Student Academy Award för Bästa utländska film. Hon är också en av manusförfattarna bakom Tunna blå linjen, SVT:s dramasatsning med planerad premiär 2021.

Carin Pollak
Carin Pollak var en av manusförfattarna till Så som i himmelen (2004), som blev Oscarnominerad för Bästa utländska film och nominerades till sju Guldbaggar, bland annat för Bästa manus. Hon skrev också uppföljaren Så ock på Jorden (2015) tillsammans med Kay Pollak.

Petra Revenue
Dramatiker, manusförfattare och regissör som också publicerat romaner och novellsamlingar. Hon skapade tv-serien Blå ögon (2014-2015) och bland hennes filmer kan nämnas Isdraken (2012, efter Mikael Engströms bok), Karaokekungen (2009, även regi) och senast den 3D-animerade barnfilmen Märta proppmätt (2017) som hon också regisserade, tillsammans med Samir Arabzadeh.

Dunja Vujovic
Regissör och manusförfattare. Hon stod för manus och regi på kortfilmen Love Revisited (2016) och har skrivit avsnitt respektive storyline på två tv-aktuella projekt: ungdomsserien Dröm (2019) och thrillerserien Heder (2019).

Urvalsgruppen för satsningen består av Maria Ekerhovd, Steen Bille och Suzanne Glansborg.

Deadline för resultatet av satsningens första fas är 1 april 2020. Mer information och riktlinjer kring stödet finns här.

För frågor, kontakta Magdalena Jangard, chef enheten produktionsstöd: magdalena.jangard@filminstitutet.se, 08-665 11 48. 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson