2020-03-18 08:49Pressmeddelande

Nio svenska filmer tävlar på dokumentärfestivalen CPH:DOX

Bitter Love av Jerzy Sladkowski är en av de svenska filmerna på CPH:DOX. Foto: Ginestra FilmBitter Love av Jerzy Sladkowski är en av de svenska filmerna på CPH:DOX. Foto: Ginestra Film

I dag startar CPH:DOX i Köpenhamn, en av världens främsta dokumentärfilmfestivaler. Nio svenska filmer och två svenska minoritetsproduktioner är i tävlan. Bitter Love av Jerzy Sladkowski tävlar om festivalens huvudpris Dox:Award, och dessutom visas nya filmer av Jane Magnusson, Fredrik Gertten och Magnus Gertten. På grund av Coronaviruset är den fysiska festivalen inställd, istället visas filmerna online för tävlingsjuryerna.

CPH:DOX i Köpenhamn är en av många filmfestivaler som drabbats av omständigheterna kring Coronaviruset. Festivalen har ställt in publika evenemang och reguljära filmvisningar, och gör istället en nedskalad version online. Alla filmer som tagits ut till de sex olika tävlingsprogrammen kommer att visas online för jurygrupperna, och priser delas ut i slutet av festivalen som pågår fram till 29 mars.

Här är de svenska filmer som är uttagna i tävlan:

Bitter Love
Jerzy Sladkowskis nya film tar med oss på en sensommarkryssning på floden Volga där vi bland annat möter en missanpassad kärlekskrank ensling, en gåtfull skönhet, en pensionerad kontorist och en upphetsad sierska. Filmen är producerad av Antonio Russo Merenda för Ginestra Film och tävlar om festivalens huvudpris Dox:Award.

– Jag såg fram emot att se Bitter Love tillsammans med den danska och även internationella filmpubliken i Köpenhamn. Det är inte så ofta vi får möjligheten att konfronteras med publiken "live” och just sådana möten ger oss de mest värdefulla spontana reaktioner på det vi gör som filmare. Å andra sidan vill jag berömma CPH:DOX för beslutet att genomföra festivalen online istället för flytta den tillsvidare på grund av Coronaepidemin. Leveransen blir annorlunda men innehållet och målet detsamma – att visa våra verk till så många som möjligt. Klokt och modigt beslut, säger Jerzy Sladkowski.

Jozi Gold
En dokumentärthriller av Fredrik Gertten och Sylvia Vollenhoven som följer den sydafrikanska miljöaktivisten Mariette Liefferinck i kampen för att ställa guldindustrin i Johannesburg till svars för deras miljöpåverkan. Filmen, som är producerad av Margarete Jangård för WG Film, hade världspremiär förra sommaren på Encounters South African International Documentary Film Festival och tävlar nu i sektionen F:act Award.

Only the Devil Lives Without Hope
Magnus Gerttens film skildrar människorättsaktivisten Dilyas kamp för att frige sin bror Iskandar som sitter fängslad under falska terroristanklagelser. Producent är Ove Rishøj Jensen för Auto Images och filmen tävlar i sektionen F:act Award.

Television Without Frontiers
Konstnären och forskaren Andjeas Ejiksson utgår från ”Eurikon” – ett experimentellt försök att skapa en public service-tjänst som skulle nå hela Europa – och undersöker vad som hände med visionerna om en postnationell gemenskap i en nutid där Europa snarare tycks vara på väg mot nationalistisk splittring. Tävlar om Nordic:Dox Award.

The Beautiful Game
Regissören Olof Berglind tar oss med bakom kulisserna på den internationella elitfotbollen. Filmen är producerad av Fredrik Heinig för B-Reel Films och är i tävlan för en Nordic:Dox Award.

Maddy the Model
Jane Magnussons nya dokumentär följer Maddy Stuart, australisk supermodell med Downs syndrom, och ifrågasätter vår syn på funktionsnedsättning, identitet och skönhet. Maddy the Model är producerad av Cecilia Nessen för B-Reel Films och tävlar om en Nordic:Dox Award.

Inuti diamanten
Viktor Johanssons film utspelar sig i västerbottniska Robertsfors och är en poetisk skildring av vad som händer med befolkningen när diamantfabriken, som varit samhällets själ, läggs ner. Inuti diamanten hade världspremiär tidigare i år på Göteborgs filmfestival och tävlar nu i sektionen Nordic:Dox Award. Filmen är producerad Linus Andersson, Lampray.

Mother’s Tongue
Detta samarbete mellan konstnären Lap-See Lam och filmaren Wingyee Wu är ett videoverk som använder 3D-scanningsteknik och datoranimationer för att skapa en tidsresa genom den svenska kinakrogens historia. Mother’s Tongue visas just nu på Moderna Museet i Stockholm, och tävlar i Köpenhamn i kategorin New:Vision Award.

Rendezvous
Verklighet och fiktion möts i Ernst Skoogs film om ett sommarläger där deltagarna klär sig i cowboy-boots och stetsonhattar för att återskapa myten om vilda västern och hitta ett autentiskt urtillstånd bortom modern teknologi. Rendezvous tävlar i sektionen Next:Wave Award.


Svenska minoritetsproduktioner i tävlan:

Journey to Utopia
Regissören Erlend Eirik Mo och hans familj tar ett dramatiskt beslut: på grund av klimatångest lämnar de Norge och flyttar till ”Permatopia”, ett nybyggt utopiskt ekosamhälle i Danmark. Journey to Utopia är en dansk-norsk-svensk samproduktion med Vilda Bomben Film, Fredrik Lange, och Film i Väst som svenska producenter. Filmen tävlar om en Nordic:Dox Award.

Reunited
Mira Jargils film skildrar en syrisk familj som flyr från kriget och hamnar på tre olika ställen – Kanada, Turkiet och den lilla staden Assens i Danmark. Nu börjar en ny kamp mot byråkratin för att återförena familjen. En dansk-svensk samproduktion med Tobias Janson för Story AB som svensk producent.

Utöver tävlingsfilmerna visas också ett urval av festivalprogrammet online. Dock är dessa filmer bara tillgängliga för boende i Danmark.

Svenska filmer har plockat hem huvudpriset Dox:Award två år i rad – förra året John Skoogs film Säsong, och på 2018 års festival Marcus Lindeens Flotten.

CPH:DOX pågår 18–29 mars. Läs mer om festivalen här.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand