2024-06-18 14:33Pressmeddelande

Nio svenska filmer på arkivfilmsfestivalen i Bologna

Världstjärnan Conrad Veidt  (t v) från bland andra Dr. Caligaris kabinett spelade Helgum i Gustaf Molanders Ingmarsarvet, som får nypremiär i Bologna. Foto: AB Svensk Filmdustri. Världstjärnan Conrad Veidt (t v) från bland andra Dr. Caligaris kabinett spelade Helgum i Gustaf Molanders Ingmarsarvet, som får nypremiär i Bologna. Foto: AB Svensk Filmdustri.

Det blir stark svensk närvaro på den 38:e upplagan av Il cinema ritrovato i Bologna (22–30 juni), världens främsta arkivfestival. En av sektionerna i programmet är i år tillägnad Gustaf Molander, där åtta av regissörens filmer visas, bland andra den nyrestaurerade Selma Lagerlöf-filmatiseringen Ingmarsarvet (1925), Ingrid Bergman-filmen En kvinnas ansikte (1938) och Trots (1952), med en ung Harriet Andersson i huvudrollen.

 

Dessutom blir det internationell nypremiär för den digitalt restaurerade Gösta Berlings saga (Mauritz Stiller, 1924) med Greta Garbo, som kommer att framföras med levande musik av Matti Bye.

 

– Det är fantastiskt roligt att kunna presentera ett urval filmer av Gustaf Molander för en internationell publik, säger Filminstitutets Jon Wengström, som kuraterat serien. Molander förtjänar ett större rykte utomlands, inte minst för sin förmåga att få ut det bästa av sina skådespelare oavsett om han gjorde komedier, kriminalfilmer eller historiska dramer.

 

– Jag har tidigare varit i Bologna och sett filmklassiker bland tusentals cineaster på anrika torget Piazza Maggiore. Nu åker jag dit i egenskap av vd för Filminstitutet för att ta del av denna unika festival, som har besökare från hela världen. Det blir spännande att se hur svensk filmhistoria, och vårt arbete med att restaurera filmerna, kommer att tas emot, säger Anna Croneman, vd på Svenska Filminstitutet.  

                       

Under festivalen visas också två av Victor Sjöströms amerikanska klassiker, He Who Gets Slapped / Han som får örfilarna (1924) med Lon Chaney i huvudrollen, och The Wind / Stormen (1928) med Lilian Gish och Lars Hanson; den senare i en nyrestaurerad version från Museum of Modern Art i New York.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand