2021-10-12 11:27Pressmeddelande

Ninja Thybergs Pleasure nominerad till pris på EFA-galan

Sofia Kappel och Revika Anne Reustle i Pleasure. Foto: Plattform Produktion.Sofia Kappel och Revika Anne Reustle i Pleasure. Foto: Plattform Produktion.

Idag avslöjade European Film Awards (EFA) de nominerade filmerna i kategorin European Discovery 2021 – Prix FIPRESCI, ett pris som delas ut till en regissör som långfilmsdebuterar. Ninja Thybergs Pleasure är en av sex filmer som är utvalda. Även isländska Lamm – en svensk samproduktion – är nominerad till priset, som kommer att delas ut på den 34:e EFA-galan i Berlin den 11 december.

I Pleasure får vi följa Sofia Kappel i rollen som svenska Linnéa och hennes resa till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna.

Filmen blev redan den 24 augusti uttagen av European Film Awards som en av 40 stycken långfilmskandidater som kan bli nominerad till en rad olika priser, däribland Bästa film, Bästa regi och Bästa kvinnliga skådespelare. Nomineringarna tillkännages vid en ceremoni på Sevillas filmfestival den 8 november. 

Pleasure blev uttagen till Cannes filmfestivals Official Selection 2020 och hade världspremiär vid Sundance filmfestival i februari i år. Ninja Thyberg har tidigare vunnit Canal+ Award för bästa internationella kortfilm med filmen med samma namn: Pleasure (2013). Även den tävlade på Sundance filmfestival.

Långfilmsdebuterande Sofia Kappel har blivit nominerad till Rising Star på kommande Stockholms filmfestival och fått lovord för sin rolltolkning i svenska såväl som internationella medier. Adrian Horton skrev följande om Sofia Kappel i sin recension i The Guardian:

“Kappel takes on a remarkably difficult role for her first feature, one that requires a double performance and the fine calibration of naive trepidation with undaunted ambition, and though there are moments of blankness where you’re not quite sure what Bella is thinking – maybe, one wonders, she doesn’t yet know herself – the rookie is up to the task.”

Pleasure hade svensk biopremiär i fredags och går inom kort upp på fler biodukar runt om i Europa med premiärer i bland annat Spanien, Belgien, Frankrike och Polen i oktober och Nederländerna i november. Filmen är skriven av Ninja Thyberg i samarbete med Peter Modestij, producerad av Erik Hemmendorff, Eliza Jones, och Markus Waltå, Plattform Produktion, med produktionsstöd av Filminstitutets förra långfilmskonsulent Yaba Holst och av Film i Väst. SF Studios är svensk distributör.

Även isländska Lamm (Lamb) av Valdimar Jóhansson, samproducerad med Sverige, är nominerad till Prix FIPRESCI. Noomi Rapace gör den kvinnliga huvudrollen och filmen ligger just nu åtta på den amerikanska box office-listan. Lamm hade världspremiär i sektionen Un certain regard på årets Cannes filmfestival. Svenska producenter är Piodor Gustafsson och Erik Rydell, Black Spark Prod, och Film i Väst. Filmen har fått stöd av Filminstitutets tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman. Delar av postproduktionen är gjord i Västra Götaland på Dupp Film, Haymaker och Chimney. Fredrik Nord har varit VFX Supervisor. TriArt Film distribuerar med svensk biopremiär nästa år.

De övriga nominerade till Prix FIPRESCI är Promising Young Woman av Emerald Fennell, Beginning av Dea Kulumbegashvili, Playground av Laura Wandel ochThe Whaler Boy av Philipp Yuryev.

European Film Academy, som har över 4 000 medlemmar, grundades 1988 i Berlin och tillkom efter ett initiativ av ett fyrtiotal filmarbetare med Ingmar Bergman i spetsen, som alla verkade för synliggörandet av europeisk film. Bergman var ordförande för EFA fram till 1996, och från och med i år är det Mike Downey som är ordförande med Matthijs Wouter Knol som ny vd.

Läs mer hos European Film Awards.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand