2020-06-03 16:58Pressmeddelande

Ninja Thybergs debutfilm Pleasure till Cannes

Ninja Thybergs Pleasure (stora bilden) samt uppifrån och ner: Magnus von Horns Sweat, Thomas Vinterbergs Druk och Jonas Pohl Rasmussens Flee. Foto: Grand Slam Film, Zentropa Sweden, MostfilmNinja Thybergs Pleasure (stora bilden) samt uppifrån och ner: Magnus von Horns Sweat, Thomas Vinterbergs Druk och Jonas Pohl Rasmussens Flee. Foto: Grand Slam Film, Zentropa Sweden, Mostfilm

Ikväll offentliggjorde filmfestivalen i Cannes sitt officiella urval för 2020. Ninja Thybergs debutlångfilm Pleasure, som utspelar sig i den amerikanska porrindustrin, är utvald. Dessutom är tre svenska samproduktioner med: Magnus von Horns Sweat, Thomas Vinterbergs Druk och Jonas Poher Rasmussens Flee.

Ninja Thybergs Pleasure utspelar sig i den amerikanska porrindustrin. Bella, en ung och ambitiös 20-åring, åker från Sverige till Los Angeles för att bli nästa stora porrstjärna. Pleasure är en film om ambition, uppoffringar och feminism, som utspelar sig i en av världens mest patriarkala strukturer. I huvudrollen syns filmdebuterande Sofia Kappel som spelar mot i övrigt mestadels autentisk cast från porrvärlden. 

– Att bli utvald av Cannes är något av det finaste som kan hända en filmskapare! Att Ninja är en regissör som filmvärlden har haft ögonen på har vi vetat länge, och detta bekräftar att hon med sin långfilmsdebut lever upp till allas förväntningar, säger Petter Mattsson och Theo Tsappos, långfilmsansvariga på Utlandsenheten på Svenska Filminstitutet.

Regissören och manusförfattaren Ninja Thyberg vann Canal+ Award med kortfilmen Pleasure som också utspelar sig i porrmiljö, och som tävlade i Kritikerveckan i Cannes 2013. Året efter bjöds den in till filmfestivalen i Sundance. Hennes kortfilm Hot Chicks vann 1 km-filmpriset på Stockholm Filmfestival 2014 och hon belönades med Student Visionary Award på Tribeca Film Festival för Catwalk 2015.

För manus till Pleasure står Ninja Thyberg i samarbete med Peter Modestij. Filmen är producerad av Plattform Produktion (Erik Hemmendorff) och Grand Slam Film (Eliza Jones och Markus Waltå) i samproduktion med bland andra Film i Väst. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Yaba Holst. Pleasure distribueras av SF Studios och har planerad svensk biopremiär våren 2021.

Tre svenska samproduktioner är också uttagna till Cannes:

Magnus von Horns Sweat följer under tre dagar Sylwia Zając (spelad av Magdalena Koleśnik), en känd polsk influencer inom fitnessvärlden. Men trots att hon är beundrad, omgiven av lojala anställda och har hundratusentals följare på sociala medier saknar hon sann intimitet i sitt liv.

Regissören och manusförfattaren Magnus von Horns kortfilm Utan snö (2011) blev Guldbaggenominerad, och långfilmsdebuten Efterskalv (2015) visades i Director’s Fortnight-sektionen i Cannes och belönades dessutom med tre Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa regi. Sweat är en polsk-svensk samproduktion producerad av Lava Films, med Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic) som svenska samproducenter. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Jenny Gilbertsson. TriArt Film distribuerar filmen i Sverige.

I Thomas Vinterbergs humoristiska drama Druk spelar Mads Mikkelsen en gymnasielärare som tillsammans med tre kollegor går in i ett socialt experiment där de ständigt är alkoholpåverkade, med oanade resultat för både lärare och elever.

Thomas Vinterberg slog igenom internationellt med Festen (1998) och har på senare år gjort filmer som Kollektivet (2016) och Kursk (2018). I Druk återförenas han med manusförfattaren Tobias Lindholm och flera av skådespelarna (bland andra Mikkelsen och Maria Bonnevie) från dansk-svenska Jakten (2013) som vann flera priser i Cannes och nominerades till en Oscar.

Druk är en dansk-svensk samproduktion producerad av Zentropa Entertainments3 tillsammans med bland andra Film i Väst och Zentropa Sweden (Lizette Jonjic). Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, filmkonsulent Jenny Gilbertsson. Nordisk Film distribuerar filmen i Sverige.

Flee är en animerad dokumentär av dansk/franske regissören Jonas Poher Rasmussen. Filmen berättar den sanna historien om en man som tvingas konfrontera sitt förflutna för att rädda sin framtid. Amin kom från Afghanistan till Danmark som ensamresande barn. Som 36-åring är han en framgångsrik akademiker och gift med sin pojkvän. En sedan 20 år tillbaka dold hemlighet riskerar att rasera det liv han har byggt upp. För första gången berättar han sin historia för en nära vän.

Flee är en samproduktion mellan Danmark, Norge, Sverige och Frankrike, producerad av Final Cut for Real och Sun Creature och samproducerad av bland andra svenska Mostfilm, Charlotte Most. Filmen har fått stöd av Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Svensk distribution TriArt Film.

I år genomförs Marché du Film i Cannes digitalt, och Svenska Filminstitutet är inbjudna till att vara medarrangörer till det officiella webbinariet om jämställdhet. Filminstitutets vd Anna Serner medverkar i evenemanget, som livesänds måndagen den 22 juni kl. 17:00–18:00.

Läs mer om Official Selection här. 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand