2022-05-13 11:47Pressmeddelande

Ninja Thyberg tilldelas pris på filmfestivalen i Cannes

Ninja Thyberg. Foto: Julia Mård.Ninja Thyberg. Foto: Julia Mård.

Regissören Ninja Thyberg har tilldelats Women In Motion Young Talent Award 2022, ett pris som årligen delas ut av Kering och programmet Women In Motion i samarbete med Cannes filmfestival. Priset är riktat till långfilmsdebuterande kvinnliga regissörer. Ninja Thybergs kritikerhyllade Pleasure har premiär på amerikanska biografer idag.

Utmärkelsen, som också innefattar 50 000 euro i finansiellt stöd till kommande filmprojekt, kommer att delas ut den 22 maj under filmfestivalen i Cannes. Ninja Thyberg har valts ut av förra årets vinnare, den australiska regissören Shannon Murphy.

Detta blir tredje gången gillt för Ninja Thyberg i Cannes. Hennes kortfilm Pleasure tilldelades Canal+ Award i Kritikerveckan 2013, och debutlångfilmen Pleasure blev som en av 50 internationella filmer uttagen till festivalens Official Selection 2020.

– Jag är mycket hedrad över att ha blivit utvald att ta emot den här utmärkelsen av förra årets mottagare Shannon Murphy. Att göra Pleasure var en svår men oerhört givande process och jag är väldigt glad att filmen nu finns ute att se för alla. Jag blev så stolt när den blev utvald till Cannes 2020, och eftersom filmen inte kunde visas på grund av pandemin, är den här utmärkelsen extra betydelsefull för mig. Stort tack till Women In Motion för att ni stöttar kvinnliga regissörer –  och tack för det här priset, säger Ninja Thyberg.

Tidigare i år vann Pleasure tre Guldbaggar och var även nominerad för bland annat Bästa film och Bästa regi. Inför den amerikanska biopremiären har den fått fina betyg av tunga branschtidningar som IndieWire och Hollywood Reporter.

Just nu arbetar Ninja Thyberg med en nyinspelning av skräckkomedin Häxorna i Eastwick (1987), som hon både ska skriva och regissera. Inspelningsdatum är ännu inte satt.

Programmet Women In Motion grundades 2015 av Kering, partner till Cannes filmfestival, och ska belysa kvinnors arbete både framför och bakom kameran. Genom priserna uppmärksammas varje år inspirerande personer i branschen såväl som unga kvinnliga talanger. Programmet verkar för att belysa och förändra tankesätt inom branschen och för erkännandet av kvinnor inom alla konstområden.

Läs mer om Women In Motion här.

Cannes filmfestival pågår 17–28 maj.


Ämnen: Cannes

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand