2021-02-08 12:20Pressmeddelande

Nelly Rapp – Monsteragent uttagen till Berlins filmfestival

Matilda Gross som Nelly Rapp. Foto: SF StudiosMatilda Gross som Nelly Rapp. Foto: SF Studios

Nelly Rapp – Monsteragent i regi av Amanda Adolfsson är uttagen till Berlins filmfestival. Filmen, som nyligen blev tvåfaldigt Guldbaggebelönad, kommer att tävla i Generation Kplus, festivalens sektion för barn- och ungdomsfilm.

Nelly och hennes hund London ska tillbringa höstlovet hos morbror Hannibal, men det visar sig att Hannibal inte lever det lugna liv som Nelly trott – han är en monsteragent! Nelly är snart omgiven av vampyrer, spöken, varulvar och Frankensteinare och dras in i ett gastkramande äventyr där allt hon tidigare trott på sätts på prov. Nelly Rapp – Monsteragent hade biopremiär under höstlovet 2020 och nådde en stor publik, trots biografrestriktionerna. Nu är den uttagen till Berlins filmfestival.

Jag är så glad och stolt över att filmen kommer att visas på filmfestivalen i Berlin! Jag älskar den här festivalen och uppskattar att den också fokuserar på barn- och ungdomsfilm. Det blir så spännande att se hur filmen kommer att tas emot av den unga publiken! säger regissören Amanda Adolfsson.

Vi är väldigt glada över att återigen ha en svensk film i Berlinale Generation. Det är ännu ett bevis på styrkan i svenska filmer för barn och ungdomar. Vi gratulerar Amanda och hennes team! säger Petter Mattsson, festivalansvarig långfilm på Filminstitutet.

Svensk barn- och ungdomsfilm har haft en stark närvaro på Berlins festival som sträcker sig ända tillbaka till början av 1980-talet. Sedan 2007, då sektionerna Generation Kplus och Generation 14plus tog sina nuvarande former, har en eller flera svenska filmer har varit uttagna till festivalen varje år. Detta är andra gången Amanda Adolfsson är utvald till Berlinalen – hennes kortfilm Myskväll tävlade i Generation-sektionen 2008.

Amanda Adolfsson vann Stockholms filmfestivals pris 1 km film med Stilla natt (2007), hennes examensfilm från Dramatiska Institutets regilinje. Hennes nästa kortfilm Myskväll (2008) tävlade i Berlin. På senare år har hon varit regissör på tv-serier som Bonusfamiljen, Eagles och Bäckström. Nelly Rapp – Monsteragent är Amanda Adolfssons andra långfilm, efter Guldbaggenominerade debuten Unga Sophie Bell (2015).

På Guldbaggegalan den 25 januari tog Nelly Rapp – Monsteragent hem två Guldbaggar: Kicki Ilander belönades för Bästa kostym och Hanna Holm Löfgren, Eva von Bahr och Love Larson för Bästa mask/smink. Utöver detta var den nominerad för Bästa kvinnliga biroll (Marianne Mörck) och Bästa musik (Uno Helmersson). Dessutom belönades producenten Jon Nohrstedt med en Gullspira för sina insatser inom svensk film för barn och unga, bland annat för sitt arbete med denna film.

Nelly Rapp – Monsteragent är skriven av Sofie Forsman (baserad på boksviten av Martin Widmark) och producerad av Jon Nohrstedt och Niklas Larsson, SF Studios, med produktionsstöd från Filminstitutet, konsulent Jenny Gilbertsson. Filmen hade biopremiär i oktober förra året och finns nu att strömma.

Mer svenskt i Berlin

Sedan tidigare är det klart att tv-serien Snöänglar är uttagen till festivalen. Kriminalserien, som är en svensk-dansk samproduktion, produceras av SVT och Yellow Bird med regi av Anna Zackrisson efter ett manus av Mette Heeno. SVT-premiär 28 mars.

Berlins filmfestival äger i år rum i två etapper: ett digitalt Industry Event 1-5 mars följt av Summer Special 9-20 juni, med publika visningar i Berlin.

För mer info, kontakta Petter Mattsson på Filminstitutets Utlandsenhet: petter.mattsson@filminstitutet.se, 08-665 11 34


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand