2022-01-20 10:00Pressmeddelande

Molly Sandén, Alexander Abdallah och Laleh på Guldbaggegalan 2022

Medsols fr v: Ardalan Esmaili, Evin Ahmad, Molly Sandén, Camilla Thulin, Alexander Abdallah och Dragomir Mrsic. Foto: Eric Ivar Persson (Alexander Abdallah), Patrik Österberg / mediabild.nu (övriga)Medsols fr v: Ardalan Esmaili, Evin Ahmad, Molly Sandén, Camilla Thulin, Alexander Abdallah och Dragomir Mrsic. Foto: Eric Ivar Persson (Alexander Abdallah), Patrik Österberg / mediabild.nu (övriga)

Alexander Abdallah, Evin Ahmad och Molly Sandén är några av prisutdelarna på årets Guldbaggegala, måndag den 24 januari på Cirkus i Stockholm. Dessutom uppträder Laleh, Mapei, Kristin Amparo och Sylve. Programledare för Guldbaggen 2022 är Gina Dirawi, och en rad andra kända kultur- och nöjesprofiler medverkar för att dela ut priserna.

Sångerskan och låtskrivaren Molly Sandén är en av Sveriges största artister, och har kammat hem priser på både P3 Guld och Grammisgalan. Hon är rösten bakom låten ”Husavik” i filmen Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga som var Oscarnominerad förra året, då Molly Sandén också framförde den live på Oscarsgalan.

Evin Ahmad gjorde långfilmsdebut redan som 16-åring i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman Ett öga rött (2007). Hon har därefter blivit tvåfaldigt Guldbaggenominerad (för Dröm vidare och Ring mamma!) och blev även nominerad till Kristallens bästa kvinnliga huvudroll för Snabba Cash. Evin Ahmad blev nyligen utsedd till Shooting Star på Berlins filmfestival.

Ardalan Esmaili har medverkat i filmer som Milad Alamis Charmören och i tv-serier som The Rain, White Wall och Snöänglar. Esmaili har också en av rollerna i Adam Bergs kommande film Svart krabba som har premiär under våren.

Bland årets prisutdelare finns också skådespelaren Alexander Abdallah som nyligen gjort succé i tv-serierna Snabba Cash (där han vann Kristallen för Bästa manliga huvudroll) och Thunder in My Heart. Han har även medverkat i tv-serien Älska mig.

Camilla Thulin är modeskapare och kostymdesigner med en gedigen repertoar som kostymskapare till ett flertal uppsättningar vid bland annat Stockholms stadsteater, Dramaten och Uppsala Stadsteater. Hon har även gjort kostymdesign till filmer som En underbar jävla jul (2015) som gav henne en Guldbaggenominering för Bästa kostym.

Amy Deasismont, skådespelare, manusförfattare och tidigare popsångerska. Långfilmsdebuterade i Sanna Lenkens film Min lilla syster (2105) som belönades med Kristallbjörnen på Berlins filmfestival, och Amy Deasismont nominerades till en Guldbagge för Bästa kvinnliga biroll. Förra året belönades hon med Kristallen för Årets kvinnliga skådespelare för Thunder in My Heart, en serie hon också skapat och skrivit manus till.

Aliette Opheim, skådespelare. Slog igenom i Sandor / slash / Ida (2005). Tvåfaldigt Kristallen-nominerad för bästa skådespelerska för Tjockare än vatten och Kalifat. Opheim fick 2015 utmärkelsen Rising Star Award på Stockholms filmfestival och har därefter medverkat i ett flertal framgångsrika tv-serier.

Dragomir Mrsic, skådespelare, manusförfattare och producent. Känd från filmerna Snabba Cash och Snabba Cash II och amerikanska Edge of Tomorrow. Han har även medverkat i Bonusfamiljen och gjorde huvudrollen i  thrillerserien Alex.

Miriam Bryant, sångerska och låtskrivare. Har under 2010-talet blivit en av Sveriges mest folkkära artister. Aktuell med nya singeln Gråter om du vill, en duett med Thomas Stenström.

Mustafa al-Mashadani, skådespelare som gjorde sitt genombrott i tv-rutan i rollen som Karim i tv-serien Lingonligan (2018). Därefter har han medverkat i tv-serien Sagan om Dilan och Moa och kortfilmen Jag skiner inte utan er mina bröder.

Dessutom kommer Laleh, Mapei samt Kristin Amparo tillsammans med Sylve att uppträda på galan.

Guldbaggegalan 2021 äger rum måndagen den 24 januari och direktsänds i SVT1 och SVT Play med start klockan 20.00.

Läs mer om alla nominerade filmer på guldbaggen.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand