2022-02-17 12:23Pressmeddelande

Minnen ur svenska filmhistorien – i Kunskapskanalen och på UR Play

Eva Dahlbecks klänning från Sommarnattens leende, skapad av kostymtecknaren Mago, är ett av alla föremål som förevisas i programserien. Foto: UR och Svensk Filmindustri Eva Dahlbecks klänning från Sommarnattens leende, skapad av kostymtecknaren Mago, är ett av alla föremål som förevisas i programserien. Foto: UR och Svensk Filmindustri

Fred Astaires skor, tortyrredskapen från stumfilmen Häxan, Eva Dahlbecks röda klänning från Sommarnattens leende, censurklipp från 1913. I Filminstitutets arkiv får historien liv. Skisser och bevarade plagg visar hantverket bakom filmkostymerna. Brev och dagböcker sätter färg på personporträtten och tekniska föremål visar den idérikedom som tagit filmen till ständigt nya nivåer. I nya programserien UR Samtiden, Minnen ur den svenska filmhistorien på UR Play träffar ni experterna som berättar om det som ligger dem närmast hjärtat.

 

I samarbete med Utbildningsradion gör Filminstitutet en rad nedslag i den svenska filmhistorien, utifrån föremål i samlingarna. Det blir korta inslag om de filmhistoriska samlingarna med allt från en av världens äldsta filmremsor till tortyrredskap och Fred Astaires dansskor. Victor Sjöström är en av de största inom svensk film och genom hans arkiv får vi en inblick i den tidiga filmbranschen;  Harry Schein, orädd debattör, manlig stilikon, politisk influencer, glammig kändis och grundare av Svenska Filminstitutet; kostymens betydelse i filmen; svenska skådespelare i Hollywood – med bilder och brev tar vi oss genom historien från pionjären Anna Q Nilsson till Greta Garbo, Ingrid Bergman och Max von Sydow; regissören Mai Zetterling; biografens utveckling från marknadsnöje i tält, via 1920-talets grandiosa biopalats till dagens digitala mediekonsumtion; svensk animations nestor Per Åhlin; den svenska filmcensuren och vem var egentligen den första svenska kvinnliga filmregissören?

 

Filmerna ligger ute nu på UR Play och premiärvisningen på Kunskapskanalen äger rum 21 mars med repriser 26 mars och 1 april. 

 

Se alla avsnitten här

 

 Vi är väldigt glada över det här samarbetet med UR. Det finns så mycket spännande att hämta ur våra arkiv och våra medarbetare bär på en imponerande stor kunskap om det svenska filmarvet. Det känns oerhört roligt att vi kan dela med oss av allt detta, säger Mathias Rosengren, vd Svenska Filminstitutet.

 

 Externa gäster i programmen:  Nils Harning, Jan Holmberg, Mikaela Kindblom och Jannike Åhlund.

Filminstitutets egna experter som medverkar i programmen innefattar Markus Blomfeldt, Krister Collin, Jan Göransson, Anna Håkansson, Magnus Rosborn, Martin Sundin, Ola Törjas och Jon Wengström.

Projektledare från Filminstitutet: Kajsa Hedström

Projektledare från UR: Maria Örtengren

Redaktör från UR: Angelica Israelsson

 

Mer information: Kajsa Hedström, Tillgängligt filmarv: kajsa.hedstrom@filminstitutet.se 08-665 11 22

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand