2023-02-22 07:43Pressmeddelande

Milano, musikal och cupcakes

Party i kortfilmen Strings i regi av Cecilia Torquato de Oliveira. Foto: Cecilia Torquato de OliveiraParty i kortfilmen Strings i regi av Cecilia Torquato de Oliveira. Foto: Cecilia Torquato de Oliveira

Dokumentären Rosornas by skildrar den framväxande ultrahögern i Italien, musikalen The End utspelar sig i en palatsliknande bunker och kortfilmen Strings vänder sig till ungdomar - med en berättelse om ungdom. Dessutom har dokumentären Kungen av Karin af Klintberg beviljats marknadsstöd. Det och mycket mer bland de senaste produktions- och marknadsstöden. 

I dokumentären Rosornas by av Hanna Heilborn slutar en skolbuss i Milano plocka upp barn. Filmen följer en italiensk, romsk familjs vardag i en värld där ultrahögern är stark och visar hur en till synes liten händelse är kopplad till större politiska skeenden.

The End är en dansk-svensk musikal av dubbelt Oscarsnominerade Joshua Oppenheimer. En förmögen familj överlever i en palatsliknande bunker, årtionden efter att världen gått under. Mamman, pappan och deras 20-årige son, som föddes i bunkern och har aldrig sett omvärlden, får en dag besök av en ung kvinna som lyckats ta sig in.

Fransk-svenska samproduktionen Apathy av Alexandros Avranas följer Sergej och Natalia, politiskt asylsökande som flytt till Sverige tillsammans med sina två döttrar, i hopp om ett bättre liv. När deras ansökan får avslag faller deras yngsta dotter i koma, ett tillstånd känt som uppgivenhetssyndrom eller apati.

I kortfilmen Black Square Day av Michael Bekele kliver vännerna Martin och Lukas in på ett café, en vanligtvis familjär och trygg plats som nu har förvandlats till platsen för Martins undermedvetna. Tvärs över rummet sitter Gabriel och Martha som betraktar den surrealistiska situationen på avstånd.

I kortfilmen Cupcakes av Charissa Martinkauppi hittar en flicka en lysande grön gegga under diskhon. Hon bestämmer sig för att hämnas på sin elaka lärare och blandar ned substansen i glasyren till en cupcake som hon ger läraren. Men bakverket besitter nu krafter som ingen hade kunnat ana. Filmen riktar sig till ungdomar. Det gör även kortfilmen Strings av Cecilia Torquato de Oliveira. En lek med sprängämnen går fel och vi kastas tillbaka i tiden till ett kritiskt år i ett gäng ungdomars liv. Vi följer dem i kärlek, gemenskap och splittring – och på ständig kollisionskurs med en dysfunktionell och självupptagen vuxenvärld.

Karin af Klintbergs dokumentär Kungen, svensk premiär 24 februari, har beviljats marknadsstöd.

Läs mer och se bilder från projektenOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg