2023-09-21 08:02Pressmeddelande

Milad Alamis film Motståndaren utsedd till Sveriges Oscarbidrag

Milad Alami (i mitten) tillsammans med skådespelarna Marall Nasiri och Ardalan Esmaili. Foto: Per Perstrand, Svenska FilminstitutetMilad Alami (i mitten) tillsammans med skådespelarna Marall Nasiri och Ardalan Esmaili. Foto: Per Perstrand, Svenska Filminstitutet

Vid en pressträff i Filmhuset i Stockholm idag avslöjades att Milad Alamis film Motståndaren är Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film (Best International Feature Film).

I Motståndaren möter vi brottaren Iman, som tvingas lämna Iran med sin familj när ett förkrossande rykte sprids om honom. Trots den osäkra tillvaron på asylboendet lyckas Iman och hans fru Maryam skapa en trygg punkt för sina döttrar, men har de verkligen undkommit hotet från hemlandet? En mörk hemlighet riskerar att trasa sönder familjen – och tvingar Iman att konfrontera sitt förflutna. I huvudrollen ser vi den amerikansk-iranske skådespelaren Payman Maadi och i övriga roller Marall Nasiri, Björn Elgerd, Ardalan Esmaili och Arvin Kananian.

Motståndaren – som fick sin världspremiär på Berlins filmfestival tidigare i år, och är nominerad till Nordiska rådets filmpris – har nu utsetts till Sveriges bidrag till en Oscar för Bästa internationella film.

– Vi är jättestolta och hedrade över att i år vara det svenska bidraget till Oscars! Jag är personligen extra stolt för våra fantastiska skådespelare och vårt team, säger Milad Alami.

– Milad Alamis film innehåller så mycket som definierar vad som utgör ett starkt drama skildrat på film. Det personliga ödet, den aktuella politiska tematiken, placeringen av historien i ett sammanhang som gör att dessa blir så mycket tydligare. Detta parat med utmärkt skådespeleri och stilsäkert och effektivt berättande gör Motståndaren till en mycket värdig Oscarskandidat, säger Petter Mattsson, chef för Internationella enheten på Filminstitutet och ordförande i den svenska Oscarskommittéen.

Milad Alami gjorde flera uppmärksammande kortfilmer innan han långfilmsdebuterade med danska Charmören (2017), som hade världspremiär på filmfestivalen i San Sebastián och som sedan dess visades och prisades på flera internationella festivaler, bland andra i Chicago, Lübeck och Palm Springs. På senare tid har han regisserat tv-serier som When the Dust Settles och Follow the Money och kommande BullshitMotståndaren är hans andra långfilm, och hans första svenska.

Filmen är skriven av Milad Alami och producerad av Annika Rogell, Tangy, i samproduktion med Film i Väst, Filmpool Nord, SVT och norska Ape & Björn, och med stöd från Film i Västerbotten och Svenska Filminstitutet, tidigare långfilmskonsulent Madeleine Ekman.

Motståndaren hade svensk biopremiär 31 mars, distribuerad av TriArt Film, och finns nu att strömma.

Den 21 december annonseras vilka filmer som kommit med på Oscars shortlist, och den 23 januari tillkännages nomineringarna. Den 96:e upplagan av Oscarsgalan kommer att hållas i Los Angeles den 10 mars 2024.

Läs mer här om svenska bidrag till Oscargalan genom åren.


För mer info och intervjuförfrågningar, kontakta filmens publicist Manlin Sterner: manlin@manlin.se


Ämnen: Oscar

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand