2023-01-10 13:03Pressmeddelande

Lycka på Cinemateket i vår

"Min lycka", Agnès Varda (1965)"Min lycka", Agnès Varda (1965)

Komedin, feelgoodfilmen, den utopiska berättelsen – det lyckliga slutet. Filmen skildrar och skapar lycka och hoppfullhet, men även dess motsatser. Våren 2023 undersöker Cinemateket den sjunde himlens roll i den sjunde konstarten. Säsongen inleds den 12 januari kl. 18.00 i Filmhuset med Charlie Chaplins Moderna tider, vars pärlband av klassiska scener och otvetydigt sociala patos gör att filmen räknas som en av tidernas bästa filmer. 

‒ Det skulle kunna betraktas som en provokation att vi viger vårens program åt lyckan – ett begrepp som i dag kan kännas frånvarande. ”Flyktig är lyckan” skrev Gustaf Fröding. Inte bara det, kanske har begreppet något arkaiskt över sig – är vi i dag hellre lyckade än lyckliga? Våra känslor har omvandlats till handelsvaror i vad som kallas för en lyckoindustri, och filmkonsten bör betraktas som en del av den industrin då den skapar bilder av lycka, samtidigt som den ifrågasätter dem. Med detta program vill vi bjuda in till en undersökning av denna fragila lycka och dess kinematografiska gestaltningar – från dystopin till utopin ‒ samt begreppets samhälleliga bäring i dag, säger Stefan Ramstedt, curator på Cinemateket.

”Lycka – Den sjunde himlen och den sjunde konsten” är rubriken på vårens tema. Där ingår Frank Borzages naivistiska lyckoskildringar, Agnès Vardas nyfikna motstånd, Hasse & Tages dubbla glädje, Kidlat Tahimiks frihetsbricolage och Otar Iosselianis antimaterialistiska lovsånger. Därutöver visas 40 filmer – från Lillian Gishs berömda leende i Broken Blossoms till Lars von Triers undergångsdrama Melancholia – som på olika vis berör temat.

Utöver temat bjuder våren också på första delen i en komplett Fritz Lang-retrospektiv, som avslutas under hösten. Dessutom blir det filmer av Ingemo Engström, som även besöker Cinemateket, samt den italienska mardrömsmaestron Lucio Fulci, Hollywoods svartsynta underhållare Billy Wilder och en stadsserie med fokus på Tokyo.

Både program och biljetter är släppta och finns på Cinemateket.se. Där finns även en introducerande text och en essä om vårens tema.

Specialevenemang – Hasse & Tage:
Den 19 januari bjuder Cinemateket tillsammans med Filminstitutets bibliotek, förlaget Trolltrumma och Vi Media in till en helkväll i Filmhuset med fokus på Hasse & Tage, som även är startskottet på Cinematekets serie ”Hasse & Tage – Delad glädje är dubbel glädje” med totalt nio filmer som visas under våren. Det blir boksamtal kring den nya antologin Hasse & Tages filmer: En riktigt viktig liten bok mellan Kalle Lind och Martin Kristenson, mingel och utställning med sällan visade Hasse och Tage-objekt från Filminstitutets arkiv, och slutligen filmvisning av komikerduons första film Svenska bilder

Om Cinemateket:
Cinematekets uppgift är att öka kännedomen och intresset för filmhistorien och för filmen som konstform genom att kuratera Svenska Filminstitutets filmsamlingar kompletterat med film från andra samlingar och kommersiella aktörer. Cinematekets program belyser delar av filmhistorien och ska hjälpa publiken att hitta samband mellan dessa delar.

Kontakt:
För mer information, kontakta Stefan Ramstedt, curator på Cinemateket
stefan.ramstedt@filminstitutet.se, 08-665 11 68

 



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand