2024-02-26 10:54Pressmeddelande

Levan Akins Passage prisvinnare på Berlins filmfestival

Levan Akin med skådespelarna Deniz Dumanli, Mzia Arabuli och Lucas Kankava vid världspremiären i Berlin. Foto: Per PerstrandLevan Akin med skådespelarna Deniz Dumanli, Mzia Arabuli och Lucas Kankava vid världspremiären i Berlin. Foto: Per Perstrand

Levan Akins nya film Passage belönades med Teddy Jury Award på filmfestivalen i Berlin, som avslutades i helgen. Dessutom mottog den svenska samproduktionen My Favourite Cake två priser, bland annat kritikerpriset FIPRESCI.

PassageLevan Akins uppföljare till internationellt hyllade And Then We Danced – hade världspremiär på Berlins filmfestival där den fick det prestigefulla uppdraget att inviga Panorama-sektionen. I fredags kväll belönades filmen med Teddy Jury Award för bästa ensemble. I huvudrollerna syns Mzia Arabuli, Lucas Kankava och Deniz Dumanlı. Filmen blev också framröstad till andra plats i Audience Award för Panorama-sektionen.

Passage är en gripande resa genom Istanbuls mest färgstarka kvarter. Lia, en kvinna från Georgien, har lovat sin syster att leta rätt på hennes sedan länge försvunna dotter Tekla. Av sin granne får Lia höra att Tekla kanske befinner sig i Istanbul och hon reser då dit för att försöka hitta henne. I Istanbul möts de av en sprudlande och vacker stad fylld av liv och drömmar. Men att hitta någon som valt att försvinna är svårare än vad hon tror. Tills dagen då hon träffar Evrim, en advokat som kämpar för transpersoners rättigheter. När de tillsammans vandrar längs stadens myllrande bakgator känns det som att de kommer närmare och närmare Tekla.

Filmen – som fick fina recensioner i de internationella branschtidningarna efter värlspremiären i Berlin – är producerad av Mathilde Dedye / French Quarter Film, med produktionsstöd från Svenska Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. TriArt Film är distributör och filmen får svensk biopremiär 22 mars.

Teddy Award är ett internationellt filmpris för filmer med HBTQ-tematik, presenterat av en oberoende jury under Berlins filmfestival. Bland tidigare svenska vinnare av Teddy Award finns Fucking Åmål av Lukas Moodysson, Ta av mig av Victor Lindgren, Moms On Fire av Joanna Rytel, Min homosyster av Lia Hietala och senast Nelly & Nadine av Magnus Gertten.


Den svenska samproduktionen My Favourite Cake, som hade världspremiär i tävlan, belönades med två priser: FIPRESCI-priset (det internationella filmkritikerpriset) och Ekumeniska priset. Filmen, av svensk-iranska skådespelaren och filmaren Maryam Moghaddam och iranska regissören Beetash Sanaeeha, är ett drama om 70-åriga änkan Mahin som bor ensam i Teheran. När hon öppnar upp sig för en ny romans, utvecklas det som börjar som ett oväntat möte snabbt till en oförutsägbar och oförglömlig kväll.

Svensk samproducent är Peter Krupenin / Hobab, med stöd från Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. 


Läs mer här om svenska filmer och vinster i Berlin genom åren.


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand