2023-02-07 08:14Pressmeddelande

Lena Runge vikarierar som filmkonsulent för lång spelfilm

Lena Runge. Foto: Björn RungeLena Runge. Foto: Björn Runge

Svenska Filminstitutet har utsett Lena Runge till vikarierande filmkonsulent för lång spelfilm. Hon vikarierar för Hanna Lejonqvist som är föräldraledig under perioden 20 mars 2023 – 12 april 2024.

Lena Runge är utbildad i filmklippning vid Dramatiska Institutet (Stockholms konstnärliga högskola). Hon är verksam som filmklippare samt dramaturg för manus och klippning inom fiktion- och dokumentärfilm sedan 35 år. Lena har även studerat film- och litteraturvetenskap och varit adjunkt och kursansvarig lektor i filmklippning vid de nationella filmutbildningarna Valand i Göteborg och Stockholms konstnärliga högskola. Under sammanlagt 15 år har hon handlett elever som idag hör till våra mest namnkunniga filmskapare.

Bland Lenas senaste uppdrag märks klippningen av Bränn alla mina brev i regi av Björn Runge, den senaste filmen i ett mångårigt samarbete som till exempel inkluderar titlar som The Wife med Glenn Close i huvudrollen och Om jag vänder mig om, belönad med en Silverbjörn och Blau Engel för bästa europeiska film vid Berlins filmfestival. Exempel på arbete som dramaturg och dialogklippare är trefaldigt Guldbaggebelönade Spring Uje Spring i regi av Henrik Schyffert samt hybridfilmen 100 årstider i regi av Giovanni Bucchieri som hade premiär på Rotterdam internationella filmfestival 30 januari 2023.

Genom åren har Lena haft flertalet övriga uppdrag, till exempel som medlem i Guldbaggens nomineringsjury. Hon har även suttit i Wifts styrelse, arbetat för Film & TV Lindholmen Science Park samt handlett deltagare i Nordic Lab vid Göteborg Film Festival.

– Jag ser framemot att förvalta Hanna Lejonqvists uppdrag under hennes föräldraledighet och jag gläder mig att som långfilmskonsulent få möta kreatörer med olika erfarenheter och personliga berättarspråk som speglar liv och människor från hela Sverige, säger Lena Runge.

– Svensk film är i stark positiv utveckling och vi är mycket stolta över att Lena har tackat ja till det här uppdraget och därmed kan vara med och bidra till fortsatta framgångar. Utifrån Lenas bakgrund och breda erfarenhet är hon i alla delar väl kvalificerad och rustad för att med lyhördhet, kunskap och respekt möta våra stödsökande och göra kvalificerade bedömningar av inkomna projekts kvalitet och förutsättningar. Vi är mycket glada över att kunna välkomna Lena Runge till Filminstitutet, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.

Inget uppehåll för ansökan om stöd till lång spelfilm kommer att göras. Lena kommer att ta vid direkt när Hanna går på föräldraledighet 17 mars 2023.

För frågor, kontakta
Magdalena Jangard, chef för enheten Produktionsstöd på Filminstitutet
magdalena.jangard@filminstitutet.se
08-665 11 48Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg