2020-07-01 16:11Pressmeddelande

Kvinnliga rappare, afro-futuristisk film och nytt från Tarik Saleh

Ur Jordbundna. Fotograf/Källa: Tahir Carl Karmali, Visual ArtistUr Jordbundna. Fotograf/Källa: Tahir Carl Karmali, Visual Artist

Hela 18 projekt ingår i den sista omgången produktionsstöd och marknadsstöd innan sommaren. Bland filmerna finns en thriller i Egypten, en spelfilm om Zlatan, science fiction i kortformat och dokumentärer om kvinnliga rappare och pojkar i målbrottet. 

Boy from Heaven av Tarik Saleh handlar om Adam, son till en fiskare vid Nildeltat, som beviljas ett stipendium för högre studier vid universitetet i Kairo. När rektorn plötsligt dör, börjar en maktkamp om vem som ska efterträda honom. Säkerhetspolisens utredare Ibrahim beordras att se till att den nya rektorn blir den som passar landets ledning. Men Ibrahims informatör inne på universitetet mördas. Han måste snabbt hitta en ny, en person utan kontakter och andra lojaliteter. Adam passar perfekt in i den rollen.

Så jävla easy going av Christoffer Sandler är en dramakomedi för ungdomar, baserad på Jenny Jägerfeldts bok. Joanna har inte haft en så glamorös tillvaro, och nu hotas hon till livet av en knarklangare. Hennes ADHD-medicin har tagit slut. Och mitt i allt är Audrey, som får Joannas hjärta att fullkomligt explodera.

Jag är Zlatan av Jens Sjögren riktar sig till unga 13-18 år och är berättelsen om Zlatan och hans osannolika resa, från Rosengård och ut i världen, för att bli en av världens främsta fotbollsspelare. Om livet i förortsgettot och kärleken till sina rötter och fotbollen, och om grabben som bestämmer sig för att leva sina drömmar. Manus skrivs av David Lagercrantz och Jakob Beckman. Filmen tilldelas även marknadsstöd.

I Stories from the Debris väver Jennifer Rainsford ihop ett collage av berättelser utifrån det berg av undervattensskräp som drevs ut i havet då tsunamin drabbade Japan 2011. Filmen är en essäistisk dokumentär om hur natur och människa växer åter efter katastrofer. Filmens producenter, Michael Krotkiewski och David Herdies, producerade förra årets Guldbaggevinnare för bästa dokumentär: Transnistra av Anna Eborn.

Motståndaren, skriven och regisserad Milad Alami (vars Charmören blev internationellt prisad) är ett drama om hur en iransk brottares känslor för sin lagkamrat får våldsamma konsekvenser för honom och hans familj.

Bland kortfilmerna finns Nikeisha Anderssons dokumentär Den kvinnliga rapscenen Svea som följer de tre svenska kvinnliga rapparna Cleo, Vera K och Nigma i olika delar av Sverige.

Kortfilmen Jordbundna, skriven och regisserad av Baker Karim, är Sveriges första afro-futuristiska film. Världen har blivit till en obeboelig plats, och mänskligheten ska räddas genom att resa iväg på en interplanetär ark som ska kolonialisera nya världar. Men vilka väljs egentligen ut för att representera mänskligheten i framtiden? Filmen är del av kortfilmssatsningen 2121 med filmer som blickar in i framtiden.

I dokumentären Målbrottskören av Ina Holmqvist och Martina Carlstedt berättar tonårskillar med svajiga röster om kroppsliga förändringar, kärlek och identitetssökande. De är alla medlemmar i Målbrottskören, en “karantän-kör” för pojkar som hamnat i målbrottet.

Läs mer och se bilder från projekten


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg