2024-06-20 14:05Pressmeddelande

Kernell, Nyholm och maneter

Amanda Kernell är aktuell med ny film. Bild även från Weird Elliot av Johannes Nyholm. Foto: Martin Källqvist, Johan LundborgAmanda Kernell är aktuell med ny film. Bild även från Weird Elliot av Johannes Nyholm. Foto: Martin Källqvist, Johan Lundborg

Svenska Filminstitutet satsar på stora namn med produktionsstöd till nya filmer av Amanda Kernell och Johannes Nyholm. Stöd går även till Lisa Langseth, Ester Martin Bergsmark, Göran Hugo Olsson och en ny film om Bert. Totalt har 25 projekt beviljats stöd.

Internationellt uppmärksammade och dubbelt Guldbaggebelönade Amanda Kernell (Sameblod, Charter) skriver och regisserar Förbannelsen - en kärlekshistoria. Det är en kärlekshistoria om att läka från trauman, där vi följer den unga renägaren Ejva (19) under hennes första år efter sin fars död.

Johannes Nyholm som har haft tre filmer i Cannes skriver och regisserar Weird Elliot. Den autistiske vloggaren Elliot tvingas lämna sin lägenhet och hittar spår av en död kropp på ett gammalt videoband. I sina ansträngningar att lösa mysteriet lokaliserar han brottets hus och bestämmer sig för att flytta in. Filmen produceras av bland andra Nima Yousefi (Paradiset brinner).

Ester Martin Bergsmark har rönt stor internationell uppmärksamhet med pitcharna för En ljuvlighet från ingenstans. Det är en essäfilm om läkande och transformation, som möter en naturfilm om kackerlackor, maneter och det autonoma nervsystemet. Där undergången i stället för att vara ett slut, kan vara öppnanden och flera sätt att vara i välden.

Göran Hugo Olssons dokumentär Israel och Palestina i svensk TV 1959-1989 är en filmisk genomlysning av bakgrunden till situationen Israel-Palestina, berättad genom ett unikt arkivmaterial sedan länge begravt i SVT:s arkiv.

Manuel Concha regisserar och Tapio Leopold skriver manus till kommande filmen om Bert, och Lisa Langseth återvänder till filmen efter tv-serien Kärlek & anarki. Mer info om de filmernas innehåll släpps längre fram.

Maja Moberg och Melina Ekh skriver och regisserar kortfilmen Punkdrömmar som riktar sig till publik mellan 13-18 år. Borgerlig Begravning, ett av Sveriges yngsta punkband, fångar sin generations stridsrop i sin rundgång och energi. En dokumentär om musik, vänskap och punkdrömmar.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten härOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg