2020-06-25 13:39Pressmeddelande

Johan Eek ny Filmhuschef för Svenska Filminstitutet

Johan Eek Foto: Maria EkdahlJohan Eek Foto: Maria Ekdahl

Svenska Filminstitutet har rekryterat Johan Eek till ny Filmhuschef. Detta sker samtidigt som en pågående upphandling för ”Ett levande hus för filmen”, som syftar till ett stort förnyelseprojekt för det snart 50-åriga Filmhuset.

Johan Eek, som närmast kommer från Kungliga biblioteket där han varit fastighetssamordnare, kommer att ha ansvaret för alla Filmhusets fastigheter. I rollen ingår att driva Filminstutets medverkan och arbete i projektet Ett levande hus för filmen.

Jag ser fram mycket emot att arbeta i Filmhuset och få vara delaktig i det spännande och utmanade projektet Ett levande hus för filmen, säger Johan Eek.

Jag är mycket glad över denna rekrytering; Johan Eeks profil, bakgrund och kompetens passar mycket väl när vi nu startar ett nytt kapitel i Filmhusets eviga liv. En mötesplats för film och rörlig bild väcker mångas fantasi, liksom vår egen, och det nya Filmhuset kommer kunna bidra till vår vision att filmen vidgar perspektiven och möjliggör ett fritt och inkluderande samhälle, säger Anna Serner, vd Filminstitutet. 

I år är det 100 år sedan Peter Celsing, arkitekten till Filmhuset, föddes. Han fick uppdraget av Filminstitutets grundare och första vd, Harry Schein, att skapa Filmhuset på Gärdet. Ett unikt hus i brutalistisk stil, med världsrykte, som varje år lockar internationella arkitekter och arkitektstuderande till att göra studiebesök. Nästa år är det 50 år sedan Sveriges dåvarande statsminister och Harry Scheins nära vän Olof Palme invigde Filmhuset.

I huset finns de kultomgärdade biograferna Victor och Mauritz som bland annat huserar Cinemateket, en institution i Stockholms kulturliv som allt sedan Filmhuset invigdes gjort filmhistorien tillgänglig på stor duk. Internationella filmstorheter som till exempel Catherine Deneuve, Pier Paolo Pasolini, Jane Campion, Agnès Varda, Jeanne Moreau, Andrej Tarkovskij, David Fincher, Anita Ekberg, Jane Fonda och István Szabó har genom åren gästat Filmhuset. I studiorna i markplan har filmklassiker som Fanny och Alexander, Offret, Du levande, Paradistorg, Trollflöjten och Höstsonaten spelats in.

Johan Eek tillträder sin tjänst den 23 september. 

Frågor: Maria Ekdahl, tf Stabschef: maria.ekdahl@filminstitutet.se eller 08-665 11 90


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand