2022-04-05 12:15Pressmeddelande

Jakt, cheerleading och topless pensionärer

Power Jaguars. Foto: Niklas Panthell Power Jaguars. Foto: Niklas Panthell 

Sarah Gyllenstierna, tidigare regiassistent till Spike Lee, gör Jakt på ett vitt fält om tre jaktbesatta män. Power Jaguars är en kortdokumentär om cheerleading och kvinnlig vänskap i regi av Jessica och Annika Karlsson (Guldbaggebelönade A Legacy of Horses). Ellen Ekman regisserar och illustrerar kortfilmen Doris och Bettan om pensionärer som fightar omgivningen med drinkpinnar och hängbröst. Rösterna görs av Ann Westin och Pia Johansson. Det och mycket mer bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd.

Jimmy Sundin långfilmsdebuterar med dokumentären 12 toppar där tre män ska göra en vinterbestigning av Sveriges tolv 2000-meterstoppar. Detta ska göras helt för egen maskin under en och samma tur. Det kommer krävas rigorös planering och träning på elitnivå samtidigt som de försöker få ihop livspusslet med familj och jobb. Filmen beräknas vara klar i september.

I spänningsdramat Jakt på ett vitt fält av Sarah Gyllenstierna befinner sig Alex, Greger och Henrik i en ensligt belägen stuga för att jaga. Jaktlyckan är god de första dagarna men plötsligt försvinner alla djuren i skogen och samtidigt är männen besatta av tanken på att jakten måste fortsätta. Filmen är Gyllenstiernas långfilmsdebut efter novell- och kortfilmer. Sarah är verksam i New York har tidigare bland annat arbetat som regiassistent till Spike Lee.

Jakt blir det även i kortfilmen dokumentären Den längsta väntan av Lisa Meyer där tonåriga Thelma och Sahlina precis har fått dispens för att jaga på egen hand utan uppsikt från en vuxen. När de jagar ihop skapar de sin egen frizon från föräldrar som ger en försmak av det stundande vuxenlivet. Filmen är klar och har haft premiär på Tempo dokumentärfestival. Meyer gör nu en långfilm på samma tema.

Nu räcker det är en norsk-svensk dokumentär av Gunilla Bresky om en samisk banbrytande konstnärsgrupp från 70-talet. De var unga, de var idealister. Efter utbildningen på olika konsthögskolor flyttade de till Maze, en liten ort i Nordnorge. De ville ge konsten till bygdens folk, som till stor del bestod av samer. Gruppen kom också att dras in i den kanske största politiska omvälvning som skett i Norge sedan andra världskriget: Alta-konflikten.

The Good Driver är en finsk-svensk samproduktion som regisseras av Tonislav Hristov, vars ”The Magic Life of V” visades vid Sundance Film Festival. Filmen följer Ivan som livnär sig som taxichaufför på den bulgariska turistorten Golden Sands. Han måste tjäna pengar för att åka tillbaka till Finland för att träffa sin fru och försöka gottgöra tidigare misstag.

Power Jaguars är en kortdokumentär om ett cheerleadinglag som tränar för att nå SM, men det är även en film om kvinnlig vänskap. Den regisseras av Jessica och Annika Karlsson som tidigare bland annat gjort Guldbaggebelönade och IDFA-tävlande A Legacy of Horses samt Loving Lorna (2017) som nominerades till en Kristallbjörn vid Berlins filmfestival.

Kortfilmen Vernissage är en dramasatir av Arvin Kananian. Simon och Siváns liv är perfekt. Deras noga regisserade vardag är planerad i minsta detalj, från hur de har sex till valet av parterapeut. En kväll tvingas Simon konfronteras med en insikt han tidigare ignorerat - deras äktenskap är mer yta än innehåll. Kommer Simon spräcka bubblan som omger dem? Filmen, som utspelar sig i Stockholms innerstad och blir cirka 14 minuter, blandar drama och satir och har verkliga personer från kulturvärlden i statistroller.

Ellen Ekman regisserar och illustrerar Doris och Bettan, en actionkortfilm om ett till synes vanligt pensionärspar som njuter av solen på en strand i Spanien. De är topless, har cigg i mungipan och sippar på cocktails. Efter klagomål vill ägaren till hotellet bredvid köra bort damerna, men det kommer han snart ångra – snart används både drinkpinnar och hängbröst som vapen. Animationerna görs av Dockhus animation som tidigare gjort bland annat Apstjärnan och Gordon & Paddy och rösterna görs av Ann Westin, Pia Johansson, Kodjo Akolor, Tiffany Kronlöf och Greg Poehler.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten som beviljats stödOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg