2024-09-09 11:50Pressmeddelande

Inbjudan: Svenska filmklassiker får nytt liv

© Memfis Film, Migma Film, Cinematograph, AB Svensk Filmindustri© Memfis Film, Migma Film, Cinematograph, AB Svensk Filmindustri

Välkomna till en pressträff onsdag 18 september där Filminstitutet presenterar ett urval av årets digitalt restaurerade filmer ur den svenska filmskatten. På plats finns bland andra Björn Runge vars debutfilm Harry & Sonja nu nylanseras, samt Helen Ahlsson som tillsammans med Lisa Munthe står bakom dokumentären Armbryterskan från Ensamheten.
 
Filminstitutet restaurerar och digitiserar löpande filmer från analoga arkivet för att de återigen ska kunna upplevas där de skapades för att visas – på biograf. Många av dem får sedan ett nytt liv på filmfestivaler och biografer både nationellt och internationellt. En stor andel tillgängliggörs också via strömningstjänster, dvd-utgåvor och visas i tv. Här finns en enorm spännvidd av filmupplevelser: tidlösa och tidstypiska berättelser, publiksuccéer och totalsågningar, kanoniserade klassiker och bortglömda verk – alla redo att åter möta sin publik.  

Onsdag den 18 september är press, biografer, skolbioaktörer och andra intresserade välkomna till en träff där ett urval av årets digitalt reproducerade filmer presenteras i samtal med några av filmskaparna. Dessutom ges en chans att få en inblick i det arbete som utförs av Filminstitutets arkivarier och filmtekniker, och inspiration till hur filmerna kan kontextualiseras i vår samtid.

Ur programmet:  

Regissören Björn Runge kommer tillsammans med klipparen Lena Runge att prata om regissörens debutfilm Harry & Sonja (1996). 

Stumfilmsklassikern Gösta Berlings saga (Mauritz Stiller, 1924) har genomgått gediget restaureringsarbete vilket presenteras av filmarkivarie Jörgen Viman.  

Den allra första filmen baserad på Astrid Lindgrens deckarhjälte Mästerdetektiven Blomkvist (Rolf Husberg, 1947) presenteras av curator Anna Håkansson, med fokus på barn och unga.

Guldbaggebelönade Armbryterskan från Ensamheten (2004) firar 20 år och får sin nypremiär på bio i oktober. Filmskaparen Helen Ahlsson är på plats för att berätta om filmens resa.
 
Gunnel Lindbloms Sanna kvinnor (1991) är en filmatisering av Anne Charlotte Lefflers feministiska kammarspel. Tove Thorslund, redaktör på Nordic Women in Film, berättar om Lindbloms regissörskap.

Dessutom presenteras:
Lasse Hallströms internationella genombrottsfilm Mitt liv som hund (1985). 

Den fantasispäckade Jim och piraterna Blom (1987) med manus av Hans Alfredson och Stellan Skarsgård.
 
100-årsjubilerande Vilgot Sjömans regidebut Älskarinnan (1962) som enligt samtida kritiker benämndes som “den sannaste filmen om kärlek på svenska”. 
 
Fler gäster kan tillkomma.

När: Onsdag den 18 september kl.10-11 (kaffe/te serveras från 09.45)  
Var: Bio Mauritz, Filmhuset, Borgvägen 1 i Stockholm  
OSA: anmäl dig till filmdistribution@filminstitutet.se  (senast 17 september)  

Välkomna!  

Läs mer om Filminstitutets biografdistribution här.  

För mer info, kontakta 

Clara Gustavsson, distributionsansvarig  
clara.gustavsson@filminstitutet.se


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Ida Kjellgren
Kommunikatör
Ida Kjellgren