2019-12-16 14:59Pressmeddelande

Husbilar, mode och monsteragenter

Tillfällig paus i inspelningen av Dag för dag. Vänster till höger: regissör Felix Herngren med skådespelarna Tomas von Brömssen, Martina Haag, Marianne Mörck, Sven Wollter och William Spetz. Foto: Daniel MatsudaTillfällig paus i inspelningen av Dag för dag. Vänster till höger: regissör Felix Herngren med skådespelarna Tomas von Brömssen, Martina Haag, Marianne Mörck, Sven Wollter och William Spetz. Foto: Daniel Matsuda

Bland de senaste stödbesluten finns Triangle of Sadness av Ruben Östlund, Nelly Rapp av Amanda Adolfsson, Utvandrarna av Erik Poppe samt Lovisa Siréns långfilmsdebut Sagres. Tre filmer tilldelas marknadsstöd: Dag för dag av Felix Herngren, Bamse och vulkanön av Christian Ryltenius och Ur spår av Mårten Klingberg.

Utvandrarna i regi av Erik Poppe är berättelsen om Kristina Nilsson, som tillsammans med sin familj lämnar ett fattigt Sverige under 1850-talet och ger sig ut på en lång och farlig resa i hopp om att finna ett bättre liv för sina barn, i det främmande landet Amerika. Filmen är baserad på Vilhelm Mobergs älskade och folkkära romansvit och berättas nu på film för första gången ur Kristinas perspektiv.

Ruben Östlund följer upp Cannesvinnaren The Square med Triangle of Sadness, en samtidssatir som tar sitt avstamp i modevärldens finrum, fortsätter på en lyxyacht och slutar på en öde ö där hierarkierna vänds upp och ned.

Nelly Rapp av Amanda Adolfsson och med manus av Sofie Forsman, handlar om en helt vanlig flicka som ska tillbringa höstlovet hos sin morbror Hannibal. Nelly ska bli monsteragent och bekämpa monster och spöken. Filmen spelas in just nu och är baserad på Martin Widmarks böcker.

Sagres av långfilmsdebuterande Lovisa Sirén är en road-movie om systrarna Maya och Nilo. På en oförutsägbar resa genom Europa tvingas de stå ut med både sina egna och varandras tillkortakommanden. Liksom med kortfilmen Baby, så samarbetar hon med fotografen Lisabi Fridell och skådespelaren Bahar Pars.

I dokumentären Drömprins har Jessica Nettelbladt följt 27-åriga Erik i tio år. Han kämpar med könsdysfori och ett förflutet av utanförskap och övergrepp. En utmattningsdepression och kärleken till flickvännen Martyna leder till att han bestämmer sig för att förändra sitt liv.

Farha av Darin J. Sallam, den första jordansk-svenska samproduktion som får produktionsstöd från Filminstitutet, är baserad på en verklig händelse. Farha är tretton år och måste plötsligt lämna sin barndom. Drömmen om att få gå i skolan övergår i en kamp för överlevnad när ett annat land ockuperar hennes by.

I kortfilmen Omklädningsrummet av SaraKlara Hellström är Stina och hennes son på badhuset. När de ska gå ut från omklädningsrummet går inte dörren att öppna. Snart märker de att en tyst, anonym grupp män står utanför och håller för dörren.

Felix Herngrens Dag för dag får marknadsstöd. Det är en livsbejakande dramakomedi om att det aldrig är för sent att tänka om i livet. Under en husbilsresa från Göteborg till Schweiz kommer fem väldigt olika människor samman kring en äldre mans sista önskan. Generationsöverskridande vänskap utvecklas, kärlek på ålderns höst uppstår och livsavgörande beslut fattas. Marknadsstöd tilldelas även Bamse och vulkanön av Christian Ryltenius och med manus av Sara Heldt där Bamse, Lille Skutt och Skalman ska hitta forskaren Beanka, en gammal vän till Skalman, samt Mårten Klingbergs dramakomedi med manus av Maria Karlsson och Antonia Pyk, Ur spår om 40-årskriser, träningsmani och barnlöshet som utspelar sig under Vasaloppet.

Läs mer om alla projektOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg