2023-01-17 13:21Pressmeddelande

Helkväll med Hasse & Tage – boksamtal, filmvisning och utställning

Hans Alfredson och Monica Zetterlund i Svenska bilder (1964)Svenska bilder, 1964 (AB Svensk Filmindustri)

Delad glädje är dubbel glädje! Den 19 januari bjuder Cinemateket tillsammans med Filminstitutets bibliotek, förlaget Trolltrumma och Vi Media in till en helkväll i Filmhuset med fokus på Hans Alfredson och Tage Danielsson. Det blir boksamtal kring den nya antologin Hasse & Tages filmer: En riktigt viktig liten bok mellan Kalle Lind och Martin Kristenson samt mingel och utställning med sällan visade Hasse & Tage-objekt från Filminstitutets arkiv. Kvällen avslutas med en filmvisning av komikerduons första film Svenska bilder med en gigantisk ensemble som omfattar praktiskt taget hela dåtidens skådespelarelit.

”Det finns ett litet fåtal människor som gör det lättare för en att överleva i den här bistra världen – ja, till och med i det här förträffliga landet… Till dem hör Hans Alfredson och Tage Danielsson”, sammanfattade Sun Axelsson duons gärning i Chaplin 1978. Med filmiska lyckopiller som rymde både smittsam optimism och politiskt allvar piggade humorparet upp publiken och hela filmbranschen på 1960–1980-talen.

Kvällen är också startskottet på Cinematekets serie Hasse & Tage – Delad glädje är dubbel glädje med totalt nio filmer som visas under våren.

Fri entré till boksamtal och utställning, filmvisningen kostar 100 kr.

Trailer till Svenska bilderfilmarkivet.se.

PROGRAM
16.15 Utställning och mingel i Sveriges enda specialbibliotek om film.
17.00 Boksamtal i Filmhusets foajé med författaren och satirikern Kalle Lind och bibliotekarien och skribenten Martin Kristenson. Boken kommer att finnas tillgänglig för försäljning på plats.
18.00 Filmvisning, Svenska bilder i Bio Victor med inledning av Martin Kristenson.

Datum och tid: Torsdag 19 januari mellan ca. 16.15–20.00.
Plats: Filmhuset, Borgvägen 1, 3.
Kostnad: Utställningen, minglet och boksamtalet är kostnadsfritt och öppet för alla. Filmvisningen kostar 100 kr och kräver separat platsbiljett som köps direkt i Filmhusets kassa eller i förväg på Cinematekets webbplats.

Mer information om evenemanget: www.cinemateket.se

Kontakt:
Stefan Ramstedt, curator på Cinemateket
stefan.ramstedt@filminstitutet.se, 08-665 11 68Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand