2023-12-05 14:19Pressmeddelande

Hat, slajm och barnvakter

Hacking Hate av Simon Klose. Foto: Iván BlancoHacking Hate av Simon Klose. Foto: Iván Blanco

Bland de senaste produktionsstöden finns dokumentärer om högerextremism på internet och regimkritiska iranska journalister. Kortfilmerna innehåller skräck med David Dencik och en arbetsplatskomedi med Johan Ulveson. Stöd har även gått till talangarbete i hela landet.

Hacking Hate är den kommande dokumentären av Simon Klose (Berlinvisade Pirate Bay AFK) som följer högerextremism på internet. Dokumentären Son of the Mullah av Nahid Persson hade stor internationell premiär på IDFA. Filmen följer den iranska journalisten Roohollah Zam som motsatt sig den iranska regimen, och som avrättades i Iran i december 2020.

Dokumentären Magnifica: Passive Intruder av Ville Koskinen är en finsk-svensk samproduktion om ett främmande fenomen i form av slajmiga klumpar som intar de idylliska stränderna vid finska landsbygden. De verkar först harmlösa, men när de snabbt förökar sig sprids obehag och skräck bland människorna.

I det kortare formatet finns skräckfilmen Du behöver inte vara rädd av Mats Udd. Filmen följer en deprimerad fotograf (David Dencik) som bearbetar händelsen av sin försvunna son genom ett fotoprojekt. Plötsligt upptäcks en mystisk figur i bakgrunden på bilderna. Udd har en lång karriär som musikvideoregissör, bland annat för First Aid Kit.

Kortfilmen Duty Free är en tysk-svensk samproduktion av Hilke Rönnfeldt som utspelar sig på en Bordershopcontainer i Östersjön. Butikschefen Kaisa fyller hyllorna för spritturister ihop med sina älskade anställda men deras kärleksuniversum hotas när inkräktare närmar sig och Kaisa skär av kedjorna till fastlandet.

Kortkomedin En sak i taget av Johan Carlsson besöker en speciell arbetsplats där vi aldrig riktigt förstår vad de sysslar med. Chefen Björn (Johan Ulveson) kämpar med att driva företaget som sakta håller på att gå i konkurs. Han inleder projekt men har svårt att fullfölja dem. Bakom filmen står produktionsbolaget Studio 24 där Johan Carlsson är producent och samarbetspartner med Roy Andersson.

Kortfilmen Favors av Agnes Skonare Karlsson följer Sonja som påstår sig ha utsatts för ett ofrivilligt barnvaktsuppdrag på en packad tågperrong. Under femton, svettiga minuter har hon ett enda mål; att göra sig av med bebisen. Filmen produceras av bolaget Pine som även låg bakom Startsladdenvinnaren Madden.

Stöd har även beviljats för talangarbete. Göteborg Film Festival Nordic Film lab beviljas stöd för nätverksbyggande och samarbeten mellan de nordiska länderna. Tempo Dokumentärfestival arrangerar Tempo Meet Up med talangprogram och work shops för tretton regioner och Film Stockholm gör en work shop serie i sex delar där åtta kortfilmsprojekt deltar.

Läs mer och se bilder från de senaste projektenOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg