2022-02-11 08:00Pressmeddelande

Harriet Anderssons 90-årsdag firas med specialvisning i Filmhuset

Harriet Andersson som Karin i Oscarsbelönade Såsom i en spegel. Foto: Svensk Filmindustri. Harriet Andersson som Karin i Oscarsbelönade Såsom i en spegel. Foto: Svensk Filmindustri.

 

Hon har fängslat publiken med sin unika närvaro i svensk film i över ett halvt sekel. Harriet Andersson brände sig igenom biodukar som ung förförerska i Bergmans Sommaren med Monika och gick sedan vidare till en såväl lång som mångbottnad karriär. Måndagen den 14 februari kommer den internationella filmikonen att uppmärksammas med en särskild hyllningskväll på Filmhuset.

Harriet Andersson slog igenom i rollen som ung förförerska men har sedan dess visat att hon inte är någon man sätter i ett fack. Hon är känd världen över för sina insatser i filmer som Ingmar Bergmans Gycklarnas afton, Sommarnattens leende, Såsom i en Spegel, Mai Zetterlings Älskande par, Flickorna och i Lars von Triers Dogville. Harriet Anderssons mångfacetterade rolltolkningar har bland mycket annat skänkt henne en Guldbagge för det enastående porträttet av den cancersjuka Agnes i Viskningar och rop.

Med en sällsam blandning av det jordnära och det eteriska har Andersson haft en unik närvaro på filmduken som har inspirerat flera generationers filmskapare.

 

Filminstitutet vill nu i dagarna uppmärksamma den svenska filmikonens 90-årsdag med en särskild hyllning. Måndagen den 14 februari anordnas en visning av Jörn Donners Att älska i Filmhusets Bio Victor kl 17.30. Filmen är från 1964 och tävlade om Guldlejonet på filmfestivalen i Venedig där Harriet Andersson vann Coppa Volpi för bästa skådespelerska – i konkurrens med bland andra Monica Vitti. Filmjournalisten och författaren Jan Lumholdt, som skrev hennes uppskattade biografi, och regissören Christina Olofson, som instruerade Harriet Andersson i två filmer, inleder hyllningskvällen.

 

På Filmarkivet.se finns tidiga reklamfilmer med Harriet Andersson att se –  inspelade för över 70 år sedan. Men också trailrar från till exempel Gunnel Lindbloms Sommarkvällar på jorden. Se filmerna här.


Förutom Filminstitutet så hyllar SF Anytime jubilaren med hela 18 filmer där Harriet Andersson medverkar. Det handlar om allt från äldre Bergmandramer till filmer från 1990-talet. Se filmerna här


För närvarande går det även att se fyra filmer med Harriet Andersson på SVT Play: Sommaren med Monika (1953), tv-dramat Pappa är död (1982), I rollerna tre (1996) och Happy End (1999). 

 

Även bibliotekens strömningstjänster Cineasterna och Viddla bjuder på ett urval av filmer.


Harriet Andersson medverkar också i Eva Belings nya dokumentär Fördom & stolthet – en queer filmhistoria som har biopremiär 25 februari. I den är hon tillsammans med Liv Ullmann, Mian Lodalen och många fler intervjuad om queergestalter i filmer av Ingmar Bergman, Mai Zetterling och många andra.

 

Harriet Anderssons klänning, som hon bar när hon tog emot Ingmar Bergmans andra Oscarsstatyett i Los Angeles för 60 år sedan, finns att beskåda i utställningen om NK:s Franska damskrädderi på Nordiska museet i Stockholm.

Läs mer om Harriet Andersson och hennes filmer i Svensk Filmdatabas.


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand