2020-06-26 09:37Pressmeddelande

Hanna Lejonqvist – ny konsulent för lång spelfilm

Hanna Lejonqvist. Foto: Per HanefjordHanna Lejonqvist. Foto: Per Hanefjord

Svenska Filminstitutet har utsett Hanna Lejonqvist till ny konsulent för lång spelfilm. Hon efterträder Madeleine Ekman och tillträder den 21 september.

Hanna Lejonqvist har en lång och gedigen erfarenhet som filmklippare. Hon är utbildad på Dramatiska Institutets (nuvarande Stockholms konstnärliga högskola) filmklipparlinje och har dessförinnan bedrivit studier på Skurups film- och tv-linje, European Film College i Danmark samt studerat drama och teater på Lunds universitet. Två gånger har hon fått mottaga Guldbagge för Bästa klippning.

Hennes filmografi under de senaste åren omfattar stora internationella succéer som Jane Magnussons Bergman – ett år ett liv (2018) som fick världspremiär på Cannes filmfestival och vann en European Film Award för Bästa dokumentärfilm. Vidare har hon arbetat med festivalsuccéer som Kristallbjörnbelönade Min lilla syster (2015) av Sanna Lenken, Scheme Birds (2019) av Ellen Fiske och Ellinor Hallin, Kasper Collins I Called Him Morgan (2016), The Black Power Mixtape 1967-1975 (2012) av Göran Hugo Olsson (för vilken hon tilldelades World Cinema Editing Award på Sundance filmfestival), 438 dagar (2019) av Jesper Ganslandt, samt X & Y (2018) av Anna Odell. Hanna Lejonqvist har även klippt dokumentärfilmen, tillika tv-serien Palme (2012) av Kristina Lindström och Maud Nycander och tv-serien om Astrid Lindgren, Astrid (2014) av Kristina Lindström

För närvarande arbetar hon med Snabba Cash, den nya Netflix-serien, regisserad av Jesper Ganslandt samt lägger sista handen på dokumentärfilmen om Greta Thunberg, Greta, av Nathan Grossman som har biografpremiär i höst.

– Min ingång till filmen och filmklippning har varit mitt intresse för berättelser om människans natur, att förstå och skildra svårigheterna och glädjen i att leva.  Jag ser fram mot att få möta filmskapare och historier med olika perspektiv och sprungna ur olika verkligheter, som kan skildra vår ibland nästintill overkliga värld, säger Hanna Lejonqvist.

– Hanna Lejonqvist har genom många års arbete som klippare och dramaturg erövrat en stor kunskap om filmberättandets konst och nödvändiga förutsättningar. Hon har en imponerande bredd i den portfolio av filmer hon arbetat med och som haft både nationell och internationell framgång. Denna bakgrund och hennes genuina intresse och engagemang för filmen, dess kreatörer och mötet med publiken gör att hon passar perfekt för uppdraget som långlfilmskonsulent, säger Magdalena Jangard, chef för enheten produktionsstöd på Filminstitutet.

Mer om Hanna Lejonqvist kan du läsa på Nordic Women in Film.    


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand