2023-12-18 13:51Pressmeddelande

Hammarskjöld och Madame Luna till Rotterdam

Hammarskjöld, Det är tänt och Madame Luna. Foto: Nordisk Film / Viktor Israel Strand / TriArt FilmHammarskjöld, Det är tänt och Madame Luna. Foto: Nordisk Film / Viktor Israel Strand / TriArt Film

Idag släpps programmet till Rotterdams filmfestival. Tre svenska filmer är klara: sjufaldigt Guldbaggenominerade Hammarskjöld av Per Fly, Daniel Espinosas nya film Madame Luna, och Viktor Israel Strands långfilmsdebut Det är tänt. 

Rotterdams internationella filmfestival är en av de främsta i världen. Nu är tre svenska filmer klara för festivalen:

HammarskjöldPer Flys film med Mikael Persbrandt i titelrollen får internationell premiär i Rotterdam. Filmen skildrar Dag Hammarskjölds sista dramatiska tid som FN:s generalsekreterare och är nominerad till sju Guldbaggar, bland annat för Bästa film och Bästa manliga skådespelare i en huvudroll. För manus står Fly och Ulf Ryberg, producent är Patrick Ryborn för Unlimited Stories, med produktionsstöd från Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. Hammarskjöld har svensk biopremiär 25 december via Nordisk Film.

Madame Luna – Daniel Espinosas nya film får världspremiär på festivalen. Filmen skildrar en eritreansk flykting som spolas i land i Libyen, och efter att hon tvingats fly till Italien klättrar hon snabbt inom de illegala nätverk som exploaterar flyktingar. Till slut måste Luna välja mellan ett gott liv i maffian eller att rädda den unga eritreanska flickan Eli som tvingar Luna att möta sitt förflutna. Daniel Espinosa har de senaste åren verkat i Hollywood; detta är hans första svenska film sedan 2010 års Snabba cash. Filmen är skriven av Maurizio Braucci, Suha Arraf och Espinosa, och producerad av David Herdies för Momento Film, med produktionsstöd från Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist. Madame Luna har svensk biopremiär i vår, distribuerad av TriArt Film.

Det är täntViktor Israels Strands långfilmdesbut har också världspremiär i Rotterdam. Filmen handlar om Johan (spelad av Amund Öhrnell), en ung man som arbetar för den svenska staten och möjliggör försäljning av skyddade marker. Men arbetet tär mer och mer på honom och han känner en tilltagande ångest. Viktor Israel Strand är konstnär och filmare som tog sin master i fri konst på Malmö Konsthögskola 2022. Hans videor har visats på bl a Göteborg filmfestival, Flimmer och Pixel. 

53:e upplagan av International Film Festival Rotterdam (IFFR) äger rum mellan 25 januari och 4 februari 2024. Se hela programmet här.


För mer info, kontakta Theo Tsappos, festivalansvarig: theo.tsappos@filminstitutet.seOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand