2024-06-14 08:49Pressmeddelande

Hacking Hate utsedd till Bästa dokumentär på Tribeca

Simon Klose, flankerad av producenten Elin Kamlert och klipparen Nicolás Nørgaard Staffolani, tar emot priset för Bästa dokumentär på Tribeca Festival. Foto: Sara Rüster. Simon Klose, flankerad av producenten Elin Kamlert och klipparen Nicolás Nørgaard Staffolani, tar emot priset för Bästa dokumentär på Tribeca Festival. Foto: Sara Rüster.

Simon Kloses nya film Hacking Hate belönades med priset för Bästa dokumentär på Tribeca Festival i New York sent igår kväll svensk tid. Dessutom blev kortfilmen Budō av Amanda Aagard och Alexander Toma och svenska samproduktionen Samia båda tilldelade Juryns specialomnämnande.

– Jag är supertacksam att få det här priset just nu, i den här kritiska stunden när både journalistiken, yttrandefriheten och demokratin hotas. Jag tror att vi måste hålla teknikplattformarna ansvariga för att de förstärker och tjänar på högerextremism och därmed hjälper högerpopulistiska partier vinna mark över hela världen, säger Simon Klose som tog emot priset tillsammans med producenten Elin Kamlert och klipparen Nicolás Nørgaard Staffolani

Hacking Hate – som hade världspremiär i Tribeca – är en dystopisk internet-thriller som följer My Vingren, en prisbelönt journalist som under många år jobbat med att avslöja högerextrema gruppers arbete med att sprida hat på nätet. Trots riskerna det innebär, skapar hon fejkprofiler på sociala medieplattformar för att visa hur högerextremister rekryterar och radikaliserar med hjälp av de stora plattformarna. I granskningen upptäcker Vingren hur de stora techbolagen ljuger om att de tjänar på extremism, och hur allt hat hotar demokratin.

Juryns motivering: “The documentary jury awards a film that bravely and fearlessly investigates the misuse of the internet to encourage hate and bias by allowing media giants to profit and foster the continuation of the outrage. On trial are first amendment freedoms that have been violated for profit.”

Hacking Hate är producerad av Elin Kamlert / Nonami, i samproduktion med Film i Skåne och med produktionsstöd från Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz. TriArt Film distribuerar, med svensk biopremiär ännu ej spikad. Simon Klose har tidigare gjort filmer som TPB AFK: The Pirate Bay Away From Keyboard (2013) som hade världspremiär på Berlins filmfestival.


Fler svenska vinster på Tribeca

Budō av Amanda Aagard och Alexander Toma – Special Jury Mention for Animated Short

När en ensam dam tar med sig en gatukatt hem till lägenheten gör sig katten lite väl hemmastadd, och damens stillsamma liv tar en oanad vändning… Budō (som fick sin internationella premiär på festivalen) är en stop motion-animerad kortfilm som utspelar sig på Tokyos bakgator och beskrivs som en hyllning till Miyazakis och Japans underbara värld. Producerad av Amsaga i samproduktion med Film i Väst, och med stöd från Filminstitutet, tidigare kortfilmskonsulent Ami Ekström. Kortfilmsprogrammet där Budō ingår kuraterades av Whoopi Goldberg.

Samia av Yasemin Şamdereli (svensk samproduktion) – Special Jury Mention for an International Narrative Feature

Samia är baserad på den sanna historien om Samia Yusuf Omar, en ung somalisk löpare som kämpar för sin framtid och blir en symbol i kampen för frihet och kvinnors rättigheter världen över. Springandes genom Mogadishus gator trotsar Samia tabun i ett samhälle där kvinnors rättigheter är få. En dag kommer hennes driv och passion att ta henne till de olympiska spelen. Filmen, av den tyska regissören och skådespelaren Yasemin Şamdereli, fick sin världspremiär på Tribeca. Svenska samproducenter: David Herdies, Iman Ismail och Michael Krotkiewski / Momento Film. 


Vinsterna kröner ett starkt år för svensk film på New York-festivalen, där ytterligare tre filmer var uttagna: Henrik Burmans dokumentär Avicii – I'm Tim (världspremiär), Sarah Gyllenstiernas thriller Jakt (internationell premiär) och Levan Akins Berlinvinnare Passage, som hade nordamerikansk premiär.

Tribeca Festival – som fram till 2021 hette Tribeca Film Festival – grundades 2002 av Robert De Niro och Jane Rosenthal. Svensk film, och inte minst svenska dokumentärer, har de senaste åren skördat stora framgångar på festivalen. 2019 vann Ellen Fiske och Ellinor Hallin två priser för sin Scheme Birds, inklusive priset för Bästa dokumentärfilm, och därefter har bland andra Yung Lean: In My Head av Henrik Burman och The Scars of Ali Boulala av Max Eriksson visats i tävlan. Förra året hade Maria Fredrikssons dokumentär Miraklet i Gullspång världspremiär på festivalen, och vann pris för Bästa klippning.

Festivalen pågår fram till 16 juni. Läs mer här.



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson