2020-01-09 09:16Pressmeddelande

Guldbaggenominerade Levan Gelbakhiani utnämnd till Shooting Star 2020

Levan Gelbakhiani. Foto: Natalia GhlontiLevan Gelbakhiani. Foto: Natalia Ghlonti

Igår blev Levan Gelbakhiani Guldbaggenominerad för Bästa manliga huvudroll i And Then We Danced. Nu har juryn för European Film Promotion (EFP) valt Levan Gelbakhiani som en av Europas tio Shooting Stars där han representerar Georgien.

Levan Gelbakhiani har valts ut som en av de mest intressanta och lovande skådespelarna i Europa just nu. Under filmfestivalen i Berlin i februari kommer tio Shooting Stars att presenteras i olika sammanhang för att lyfta fram europeiskt skådespeleri och för att möjliggöra att nya internationella kontakter knyts.

Juryns motivering:

Vad är hemligheten med skådespel? Kanske behöver du bära musiken inom dig själv. För denna teori är Levan Gelbakhiani det bästa beviset. Bara 21 år gammal, är han redan en mästare i fysisk elegans och psykologisk känslighet. Han lyckas gestalta smärtan och de fallgropar som uppstår när man växer upp, medan han bländar oss med sin tekniska skicklighet.

Den georgiske dansaren och skådespelaren Levan Gelbakhiani är född 1997 och gör sin filmdebut i Levan Akins hyllade And Then We Danced. Under inspelningen i Tblisi, utsattes filmteamet för ständiga hot, och tvingades ha säkerhetsvakter på plats, på grund av filmens homosexuella tema. Levan Gelbakhiani var när han erbjöds rollen tveksam till att ta den, av rädsla för repressalier. Sedan dess har han vunnit pris för Bästa skådespelare på filmfestivalerna i Odessa, Minsk, Sarajevo och Valladolid, och även nominerats till en European Film Award.

Levan Gelbakhiani gör huvudrollen och skildrar en dansare i Georgien, som motvilligt förälskar sig i sin största rival. Filmen tävlade i sektionen Quinzaine des Réalisateurs och om Queerpalmen i Cannes 2019 och har under året vunnit priser vid festivaler i Sevilla, Sarajevo, New York och Chicago bland andra. Härnäst väntar Sundancefestivalen, där And Then We Danced deltar i Spotlight-sektionen. Den var också Sveriges Oscarbidrag.

Bland tidigare svenska Shooting Stars märks Alba August (2018), Karin Franz Körlof (2017), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002), en utmärkelse de delar med bland andra Domhnall Gleeson (2011), Carey Mulligan (2009) och Daniel Craig (2000).

Berlins filmfestival pågår 20 februari - 1 mars 2020.

And then we danced kan fortfarande ses på biografer runt om i landet.


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand