2022-03-08 07:56Pressmeddelande

Guldbaggefestivalen 11-13 mars – se alla nominerade filmer

GuldbaggefestivalenGuldbaggefestivalen

Under Guldbaggefestivalen 11–13 mars visar Cinemateket alla Guldbaggenominerade filmer under tre fullspäckade dagar i Filmhuset i Stockholm. Biljetterna kostar 20 kr per visning för samtliga åskådare.

De första Guldbaggarna delades ut 1964. Då var de bara tre till antalet, begränsade till regi- och skådespelarkategorier, och vinnarna var inga mindre än Ingmar Bergman för Tystnaden, Ingrid Thulin för sin insats i samma film och Keve Hjelm för Kvarteret Korpen. Sedan dess har galan blivit större och baggarna fler fler – under årets gala i januari delades Guldbaggar ut i 19 kategorier. Nu finns chansen att se samtliga nominerade filmer under tre dagar i Filmhuset i Stockholm.

Ur programmet:

Nathalie Àlvarez Meséns hyllade drama Clara Sola, som vann fem Guldbaggar inklusive Bästa film; Världens vackraste pojke av Kristina Lindström och Kristian Petri, om skådespelaren Björn Andrésens gripande livsöde (vinnare för Bästa klippning), Hannes Holms kärleksfulla nytolkning av Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton (som vann tre Guldbaggar), Ninja Thybergs omdebatterade Pleasure om en ung kvinnas resa in i den amerikanska porrbranschen, som vann Sofia Kappel en Guldbagge för Bästa kvinnliga huvudroll; och Erik Poppes episka nyversion av Utvandrarna som var sjufaldigt nominerad.

Många av filmerna har gått ner från biograferna, och några finns ännu inte att strömma, så detta är en unik chans att se Guldbaggefilmerna på stor duk.

Mer info om filmer och biljetter | Dagschema för visningarna

Guldbaggefestivalen genomförs av Cinemateket i samarbete med filmernas distributörer.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand