2022-04-28 08:27Pressmeddelande

Gängvåld, Tommie X och magisk saft

Från Bamse och världens minsta äventyr. Foto: Nordisk FilmFrån Bamse och världens minsta äventyr. Foto: Nordisk Film

Dokumentären The Dear John Letter utreder självdestruktiva uppväxtår med droger. Kortfilmen Vänta är en lågintensiv thriller till fots som behandlar organiserad brottslighet i tonårsmiljö. Och så är världens starkaste björn tillbaka i Bamse och världens minsta äventyr, denna gång med Nalle-Maja i fokus. Stöd har även beviljats sju talangprogram. Det och mycket mer bland de senaste stöden.

Bamse och världens minsta äventyr av Christian Ryltenius med manus av Calle Marthin och Mikael Syrén beviljas marknadsstöd. Nalle-Maja är med familjen på picknick men ingen verkar vilja leka med henne. När hon i ensamhet får i sig XYZ-saft och blir pytteliten tar allt en ny vändning. Ska de andra hitta henne och går det att göra skillnad om man är liten som en myra? Filmen görs av teamet bakom den framgångsrika Bamse och vulkanön och med samma röstskådespelare: Rolf Lassgård som Bamse, Johan Glans som Lille Skutt och Johan Ulveson som Skalman.

Family Time av Tia Kouvo är en finsk-svensk samproduktion om en familj som samlas under julen. Systrarna Susanna, Helena och hennes dotter Hilla är i centrum i denna studie av familjerelationer, ensamhet och samhörighet.

I dokumentären The Dear John Letter tar Bill Watts reda på varför hans gamla vänner levt så självdestruktiva liv. De har, var och en, burit på en hemlighet som ingen har vågat prata om – förrän nu. Det är en film om brutala uppväxtår med droger och om hur ny information en dag förändrar allt.

Romas ruiner av Jenny Palén Ejstes är en kortfilm som befinner sig i ett eget universum inspirerat av antiken och nutiden. Filmen behandlar svårigheten för kvinnor att "leverera" inom ett alltför smalt livsutrymme och har Zhala Rifat, Anna Thomasson, Erik Haag och Tommie X i några av rollerna. Roma är en bedagad tonårsstjärna som kämpar med att upprätthålla sin stjärnstatus. Hon får en chans till comeback, men besitter inte samma skönhetsmakt längre och det hotar att få allt att sluta i kaos.

Kortfilmen Vänta av Martin Jenefeldt rör sig i området organiserad brottslighet och gängvåld. Tonårstjejerna Sofia och Jamilla luras att transportera en träningsväska som innehåller vapen. De kastas in i en farofylld kamp som också utmanar vänskapen.

Sju talangprogram har beviljats stöd, bland annat Talangdagarna på Fårö som arbetar med nätverkande och masterclasses under Bergmanveckan, manuslabbet Archipelago Script Lab och Norrland brinner där fem regioner i norra Sverige gemensamt genomför program i Sundsvall.

Läs mer och se bilder från de senaste projekten som beviljats stödOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg