European Film Academy utnämner i dag Gamla Filmstaden i Råsunda till Treasure of European Film Culture. Utmärkelsen delas ut av akademien till platser med historiskt värde inom europeisk film, med syfte att bevara platserna för framtida generationer. I år är det åtta platser som föräras hedersbevisningen.
Fontana di Trevi och Stromboli i Rom, trappan från Pansarkryssaren Potemkin i Ukraina, Huset i Belgien från Jeanne Dielman, 23 Quai du commerce, 1080 Bruxelles, Institut Lumière i Paris, Centro Buñuel Calanda i Spanien, The Notting Hill Bookshop i London är exempel på filmhistoriska platser som tidigare utnämnts till Treasures of European Film Culture.
Gamla Filmstaden byggdes 1919 och var vid invigningen Europas geografiskt största filmstad. Det var här som Svensk Filmindustri producerade film under ett halvt sekel. Platsen kom att kallas Sveriges Hollywood. Här har Victor Sjöström spelat in Körkarlen och Mauritz Stiller regisserat Greta Garbo i Gösta Berlings saga. Ingrid Bergman, Sickan Carlsson, Annalisa Ericson, Max von Sydow, Harriet Andersson och Inger Nilsson är exempel på stjärnor som trevande börjat sin bana framför filmkamerorna på området. Ingmar Bergmans första film, Kris, spelades in i Filmstaden liksom Det sjunde inseglet och Sommarnattens leende och många fler. Närmare 400 filmer och tv-serier spelades in här mellan 1920 och 1999.
– Denna fina utnämning, den fjärde i raden för svensk del, befäster vårt land som under ett drygt sekel spelat en avgörande roll för filmhistorien. Priset går till en legendarisk plats där mängder av filmer spelats in som ständigt efterfrågas av hela världen. Jag gläds med personalen på Stiftelsen Filmstadens Kultur som gör ett ypperligt arbete, inte minst genom att med sina visningar presentera filmhistorien för det uppväxande släktet, säger Anna Croneman, vd på Svenska Filminstitutet.
Ett annat europeiskt filmhistoriskt arv, Studio Babelsberg utanför Berlin, tjänade som inspiration till arkitekten Ebbe Crones nyklassicistiska stil.
I anslutning till entrén ligger Portvaktsstugan, bas för Stiftelsen Filmstadens Kultur. Här kan man gå på guidade turer på flera språk och lära sig mer om den historiska platsen. Utöver den filmhistoriska verksamheten har bostäder, kontor, biografer, konstnärsateljéer och restauranger bidragit till att Gamla Filmstaden fortfarande är en högst levande plats.
Utmärkelsen Treasure of European Film Culture har sedan 2015 delats ut till tre platser i Sverige: Bergmancenter på Fårö, Hovs hallar i Skåne och Tjolöholms slott i Halland.
Läs mer om tidigare utnämningar till filmplatser i Europa
Läs mer om om Gamla Filmstaden
Det finns flera filmer om Filmstaden i Råsunda på Filmarkivet.se. Se dem här!
Kontakt:
Pascal Edelmann, Head of European Film Heritage, European Film Academy
Mikaela Kindblom, verksamhetsledare Stiftelsen Filmstadens Kultur
mikaela.kindblom@gmail.com eller 0733-01 32 28
Tobias Rydén Sjöstrand, projektledare Stiftelsen Filmstadens Kultur
torysj@gmail.com eller 0760-58 33 02
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.