2020-12-16 20:35Pressmeddelande

Fyra svenska kortfilmer till Clermont-Ferrand och Sundance

Bild från kortfilmen Flex, som är uttagen till Sundance. Foto: Josefin Malmén och David StrindbergBild från kortfilmen Flex, som är uttagen till Sundance. Foto: Josefin Malmén och David Strindberg

Tre svenska filmer är klara för världens främsta kortfilmfestival Clermont-Ferrand: Grab Them av Morgane Dziurla-Petit, Badaren av Jonatan Etzler samt Vi var barn då av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani, som presenteras i pitchforumet. Dessutom är Flex av Josefin Malmén och David Strindberg utvald till Sundance filmfestival.

– Clermont-Ferrand är världens största kortfilmsfestival och det är roligt att svensk kortfilm är representerad med tre starka och egensinniga filmer, som skiljer sig mycket åt och visar på den bredd som finns bland våra filmskapare. Och Flex som visas på Sundance filmfestival är den bästa skildringen av gymmiljö jag sett, säger Ami Ekström, filmkonsulent kortfilm och nya format vid Svenska Filminstitutet.


Grab Them av Morgane Dziurla-Petit – visas i International Competition

60-åriga Sally har länge sökt efter lycka och kärlek, men de senaste åren har hennes sökande komplicerats av det faktum att hon ser ut exakt som Donald TrumpGrab Them bjuder på en resa in i en hysterisk deep-fakead verklighet, där en mans vansinnesfärd genom världen blivit en kvinnas tyngsta ok att bära.

Morgane Dziurla-Petit (regi och manus) föddes i Frankrike och flyttade till Sverige 2017. Hon har gjort flera flerfaldigt belönade kortfilmer på gränsen mellan dokumentär och fiktion. Excess Will Save Us (2019) vann priser på flera internationella festivaler, och belönades med en Guldbagge för Bästa kortfilm på 2020 års gala. Morgane Dziurla-Petit arbetar nu på sin första långfilm, Gudars skymning.

Grab Them är producerad av Paul Blomgren DoVan, Götafilm, med stöd av Svenska Filminstitutet, kortfilmskonsulent Ami Ekström. Den finns just nu att ses på SVT Play.


Badaren av Jonatan Etzler – visas i International Competition

En bil tillhörande en smitare har siktats utanför en simhall och polisen är på plats för att arrestera rymlingen. Men när den misstänkte badaren vägrar komma upp ur poolen går situationen i stå i en humoristisk historia hämtad från verkligheten.

Badaren med manus och regi av Jonatan Etzler hade precis som Grab Them världspremiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år, och har sedan dess visats på bland annat Nordic Film Days i Lübeck. Bland Jonatan Etzlers tidigare filmer finns Get Ready With Me (2019) som vann en Student Academy Award.

Badaren är produderad av Isabella Rodriguez, French Quarter Film, med stöd av Filminstitutet, Patrik Axén. Även Badaren finns att se på SVT Play.


Dessutom har Vi var barn då tagits ut till Clermont-Ferrands pitchforum Euro Connection, ett av de största i sitt slag.

Vi var barn då beskrivs som en film om tugget vid bänken i orten där regissören Alexander Abdallah växte upp. En film om förortsnormer, machonormer, tugget som krossar drömmar, om orden som dödar. Nu har han bjudit in sina barndomsvänner för att visa filmen och vi får följa dem genom ett poetiskt och fysiskt möte om att våga drömma.

Filmen är skriven och regisserad av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani med Adam Lunneborg som producent för Carbs Film, och med beräknad inspelning under 2021. Filmen har fått stöd av Filminstitutet, kortfilmskonsulent Ami Ekström.

Kortfilmfestivalen i Clermont-Ferrand äger rum 29 januari till 6 februari 2021. Läs mer här.


Även Sundance filmfestival har offentliggjort sitt program. Kortfilmssektionen består av 50 titlar, utvalda från närmare 10 000 inskickade bidrag. Flex, av Josefin Malmén och David Strindberg, är klar för festivalen och kommer att visas i sektionen International Fiction.

– Detta är så tokigt på de bästa av sätt. För oss är Sundance filmfestivalen med stort F, så för två personer vars liv enbart kretsar kring film är det inte ett mål i karriären utan ett mål i livet, säger Josefin Malmén och David Strindberg.

Flex är en något surrealistisk och komisk kortfilm som bokstavligen tar oss innanför pannbenet på en kroppsbyggare (spelad av Calle Bolund) med sviktande självkänsla, medan hans interna monolog växer sig mer och mer intensiv. Filmen är skriven, regisserad och producerad av Malmén och Strindberg som är baserade i London och Stockholm och gör film både separat och tillsammans under namnet BABYBABY. 

Sundance Film Festival äger rum 28 januari till 3 februari 2021.

För frågor, kontakta
Ami Ekström, filmkonsulent kortfilm och nya format: ami.ekstrom@filminstitutet.se eller 08-665 11 39
Josefina Mothander, festivalansvarig Utlandsavdelningen: josefina.mothander@filminstitutet.se eller 08-665 12 67


Ämnen: Sundance

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film. Läs mer: filminstitutet.se, svenskfilmdatabas.se, guldbaggen.se


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand