2022-10-12 13:36Pressmeddelande

Fransk filmfestival uppmärksammar Mai Zetterling

Mai Zetterling. Mai Zetterling.

 

Mai Zetterlings filmkonst uppmärksammas alltmer utomlands. I våras visades hennes filmer i New York. Nu är det Frankrikes tur. På Lumière Film Festival i Lyon presenteras fyra av hennes svenska långfilmer, från Älskande par till Amorosa. Festivalen startar nu på lördag, 15 oktober.

 

– Sedan 2009 uppmärksammas kvinnliga filmskapare på Lumière Film Festival i en sektion kallad "Permanent History of Women Filmmakers". Även om tiderna har förändrats är det fortfarande viktigt att fira dem som lyckades bli filmare, överallt i världen och genom hela filmhistorien. I år är vi mycket glada över att kunna lyfta fram en centralgestalt inom svensk film, Mai Zetterling, tack vare Svenska Filminstitutet och deras nya restaureringar av hennes filmer. Hennes tonfrihet och berättarmässiga uppfinningsrikedom kommer att glädja den franska publiken, säger Maelle Arnaud, programchef på festivalen.

 

Tidigare kvinnliga regipionjärer som uppmärksammats i denna sektion på festivalen innefattar Dorothy Arzner, Larisa Shepitko, Lina Wertmüller och Kinuyo Tanaka.

 

Det är i år 60 år sedan Mai Zetterlings kortfilm The War Game spelades in. Filmen blev uttagen till Venedigs filmfestival men Mai Zetterling blev Max Zetterling genom ett misstag av festivalen! The War Game väckte stor uppmärksamhet och belönades med Guldlejonet på festivalen 1963 för Bästa kortfilm. Debutlångfilmen Älskande par från 1964 blev uttagen till tävlan på Cannes filmfestival och väckte stort rabalder där, inte minst filmaffischen som bland andra branschtidningen Variety inte vågade publicera. Med sin andra långfilm, Nattlek från 1966, återvände hon till Venedigs filmfestival. Hennes sista film, Amorosa från 1986, tävlade även den i Venedig. Ovanstående nämnda långfilmer visas i Lyon och dessutom feministklassikern Flickorna från 1968.

 

Parallellt med regiuppdragen återfanns Mai Zetterling även framför kameran. Redan som 19-åring gjorde hon starkt avtryck med sin rolltolkning i Alf Sjöbergs Hets från 1944, med manus av Ingmar Bergman. I slutet av 1940-talet började hon medverka i engelska och amerikanska filmer och spelade bland andra mot Danny Kaye, Peter Sellers, Tyrone Power och Dirk Bogarde.

Mai Zetterling föddes i Västerås 1925 och gick ur tiden 1994 i London. 

 

Tidigare i år presenterades Mai Zetterlings filmer i en retrospektiv på Film Forum i New York.

 

På plats i Lyon för att presentera filmerna finns Mai Zetterlings son Louis Lemkow Zetterling och Filminstitutets Kajsa Hedström.

 

Lumière Film Festival pågår mellan 15 och 23 oktober.

Lumière festival 2022 - Home (festival-lumiere.org)

 

Mer om Mai Zetterling i The Swedish Film Database:

Mai Zetterling - SFdb (svenskfilmdatabas.se)

 

För frågor, kontakta
Kajsa Hedström: kajsa.hedstrom@filminstitutet.se eller 08-665 11 22

 

 

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand