2019-12-05 09:27Pressmeddelande

Flera svenska nomineringar till helgens European Film Awards-gala

Levan Gelbakhiani, Levan Akin och Bachi Valishvili Foto: Jan Göransson, FilminstitutetLevan Gelbakhiani, Levan Akin och Bachi Valishvili Foto: Jan Göransson, Filminstitutet

Lördagen den 7 december får vi veta hur det går för våra svenska nomineringar i European Film Awards. Galan äger rum i Berlin och bland de nominerade finns And Then We Danced, Aniara och Gräns. Dessutom kommer Om det oändliga att ta emot priset för Bästa visuella effekter.

Levan Akins And Then We Danced är tvåfaldigt nominerad. Dels till European University Film Award (EUFA) och dels i den tunga kategorin European Actor där Levan Gelbakhiani blivit nominerad för sin kritikerhyllade insats. Den är även Sveriges Oscarsbidrag i kategorin Best International Feature Film. Filmen har uppmärksammats den senaste tiden av svensk och internationell press i samband med att homofientliga krafter har hotat och trakasserat personer som velat se filmen på biograf i Tblisi, Georgien.

I natt blev det även klart att And Then We Danced är uttagen till Spotlight-sektionen på Sundance filmfestival, som börjar den 23 januari.

- Först Cannes och nu Sundance - när vi gjorde den här filmen mot alla odds, hade jag aldrig kunnat drömma att den skulle omfamnas på et här viset. Jag spricker av stolthet för alla involverade och för Levan Gelbakhiani som också är nominerad för ett EFA-pris som bästa skådespelare, säger Levan Akin.

Pella Kågerman och Hugo Liljas är nominerade för Aniara i kategorin European Discovery. Priset går till långfilmsdebutanter och delas ut av FIPRESCI, den internationella sammanslutningen av filmkritiker. Filmen som är baserad på en roman av Harry Martinsson, har bland annat varit på shortlisten till Sveriges Oscarbidrag. Den har även belönats på filmfestivalen i Trieste i kategorin Best International Science Fiction Film.

Gräns, regisserad av Ali Abbasi, är även den nominerad i kategorin EFA People´s Choice Award som röstas fram av den filmintresserade publiken i Europa. Filmen var förra året EFA-nominerad i kategorierna Best Film, Best Director, Best Actress och Best Screenwriter och har även vunnit totalt sex Guldbaggar hemma i Sverige, bland annat i kategorin Bästa film.

Tidigare i november avslöjade EFA att Om det oändliga av Roy Andersson vunnit pris för Bästa visuella effekter. Personerna bakom dessa effekter är Martin Ziebell, Sebastian Kaltmeyer, Néha Hirve, Jesper Brodersen och Torgeir Busch. Enligt EFA har filmen nominerats för dess användning av VFX-effekter, där de lyckats med att framhäva deras budskap med filmen samtidigt som filmen får en visuell identitet och tar filmen till en högre artistisk nivå.

Flera svenska inslag i EFA

I kategorin European Actress hittar vi den danska skådespelaren Trine Dyrholm som är nominerad för sin hyllade insats i den dansk-svenska filmen Hjärter dam av May el- Toukhy. Isländske Ingvar Sigurðsson är nominerad till Bästa skådespelare för rollen i isländsk-dansk-svenska A White, White Day i regi av Hlynur Palmason. Dessutom är Tuva Novotnys norska film Blind Spot nominerad i kategorin European Discovery.

Bland prisutdelarna under årets European Film Awards har vi Guldbaggebelönade skådespelerskan Eva Melander (Gräns), Claes Bang från Ruben Östlunds The Square samt Jakob Cedergren, huvudrollsinnehavare i den uppmärksammande danska filmen Den skyldige.

EFA-galan hålls i Berlin lördag 7 december med start klockan 19. Galan går att följa live via EFA och MovieZine

European Film Academy, som har över 3 000 medlemmar, grundades 1988 i Berlin och tillkom efter ett initiativ av ett fyrtiotal filmarbetare, med Ingmar Bergman i spetsen, som alla verkade för synliggörandet av europeisk film. Bergman var ordförande för EFA fram till 1996, då Wim Wenders tog över. Han leder fortfarande EFA, med Agnieszka Holland som styrelseordförande.

Läs mer om EFA och de svenska utmärkelserna härOm Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand