2020-03-16 12:23Pressmeddelande

Fitness, deep fake och gospel

I Grab Them har 60-åriga Sally problem på dejtingmarknaden eftersom hon ser ut exakt som Donald Trump. Foto: Filip Lyman, GötaFilmI Grab Them har 60-åriga Sally problem på dejtingmarknaden eftersom hon ser ut exakt som Donald Trump. Foto: Filip Lyman, GötaFilm

Bland de senaste projekten som beviljats produktionsstöd finns Magnus von Horns Sweat om sociala mediers bräcklighet, dokumentären Kören av Amanda Pesikan om Tensta Gospel Choir samt de första filmerna i projektet Glöd, satsningen på kortfilm på de nationella minoritetsspråken.

Magnus von Horn, trefaldigt Guldbaggebelönad för Efterskalv (bland annat Bästa film och Bästa regi), regisserar Sweat som följer tre dagar i fitness-motivatorn och sociala medier-kändisen Sylwia Zajac’s liv. Trots hennes hundratusentals följare, att hon är omgiven av lojala anställda och beundrad av bekanta saknas riktig intimitet i hennes liv.

Dokumentären Kören innebär regidebut för Amanda Pesikan. Filmen följer Tensta Gospel Choir som under en avgörande resa till gospelns hjärta Chicago ställs inför frågan om man kan sjunga gospel utan att tro på Gud eller Jesus.

I kortfilmen Grab Them, av Morgane Dziuria-Petit som nyligen vann Guldbagge för Bästa kortfilm med Excess Will Save Us, har 60-åriga Sally dejtingproblem. Hon har länge sökt efter lycka och kärlek, men de senaste åren har sökandet komplicerats av att hon ser ut exakt som Donald Trump. Filmen är gjord med deep-fake teknik.

Dessutom har de första åtta filmerna (av totalt tio projekt) i satsningen Glöd gått till beslut. Bland dessa finns Lina Puranens Thagang (på finska) om ung vänskap och lojalitet bland 16-åriga tjejer som märker att alla inte är bjudna till kvällens fest. Klassens Z av Alma Dzafic Ferhatovic och Julián Quevedo är inspelad på romska och utspelar sig på en studentavslutning. Den handlar om stigmat bakom ordet ”zigenare”. Gräset är alltid grönare av Anna Kalla är en fars om saknaden av meänkieli i film och tv. Två svenska ungdomskändisar sitter på ett kafé i Stockholm och drömmer sig bort till en bättre plats.

Läs mer om alla projekt.



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet stärker filmen i alla led. Vi stödjer produktion av ny film samt distribution och visning av värdefull film, bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet och representerar svensk film internationellt. Guldbaggen är Sveriges främsta filmpris och delas sedan 1964 ut av Filminstitutet för framstående insatser inom den svenska filmen. Filminstitutet står även bakom Svensk Filmdatabas, den bästa källan till information om svensk film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg