2023-04-27 12:39Pressmeddelande

Filmrummet 4 maj: Att återta sin historia – berättelser från Sápmi

IĐITSILBA, regi Elle Márjá Eira. Foto: Johan Mathis GaupIĐITSILBA, regi Elle Márjá Eira. Foto: Johan Mathis Gaup

När samisk historia och kultur skildras på film har det oftast skett med ett utifrånperspektiv. Idag har scenen ändrats och allt fler samiska filmskapare tar utrymme och berättar sin egen historia, inifrån. Torsdagen den 4 maj bjuder Filmrummet tillsammans med Internationella Samiska Filminstitutet (ISFI) och Alma Manusutbildning in till ett samtal där vi blickar bakåt och framåt i det samiska narrativet.

2016 tog Amanda Kernells Sameblod Sverige och världen med storm. Filmen skildrade samiskt liv, kultur och natur ur ett perspektiv som vi inte vanligtvis får ta del av. Idag ser vi allt fler samiska filmskapare som når framgångar både på hemmaplan och internationellt med sina egna berättelser– de återtar berättelsen om sig själva.

I Filmrummet den 4 maj medverkar den norsk-samiske regissören Nils Gaup (Oscarsnominerade Vägvisaren), Sara Broos, filmare och utbildningsledare Alma Manusutbildning, Benjamin Harris, Manager, Grow Creative, Netflix, Mats Rohdin, Kungliga biblioteket, Malin Nygren, enhetschef Tillgängligt filmarv på Filminstitutet samt Anne Lajla Utsi, vd för Internationella Samiska Filminstitutet (ISFI). Dessutom får vi träffa arrangörer och deltagare från ISFI x Netflix Writing Academy – ett samarbete mellan Alma Manusutbildning, ISFI och Netflix – och höra om hur man genom projektet kan lyfta fram fler samiska filmskapare och nå ut till en bredare publik.  

– Samisk film står i dag vid ett vägskäl och under de närmaste åren förväntar vi oss en boom av nya samiska långfilmer och serier. Det internationella intresset för samisk film, som vårt samarbete med Netflix, är otroligt spännande och öppnar nya möjligheter för samiska filmtalanger. Vi ser fram emot att presentera ISFI:s framtidsvisioner för samisk film i Stockholm den 4 maj, säger Anne Lajla Utsi.

När: Torsdag 4 maj, kl. 16.15–17.30
Var: Bio Mauritz, Filmhuset, Borgvägen 1,3, Stockholm
Anmälan: Samtalet är kostnadsfritt och öppet för alla, men anmälan krävs. Anmäl dig här.

Läs mer om samtalet här. Det spelas in och kommer att publiceras på Filminstitutets Youtube-kanal i efterhand.


Filmrummet är Svenska Filminstitutets forum för samtal, debatter och master-classes om film för bransch och filmintresserade. Anmäl dig här om du önskar få framtida inbjudningar.

För frågor, kontakta Hanna Söderstedt, projektledare Film & samhälle: hanna.soderstedt@filminstitutet.se, 08-665 13 64



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson