2022-01-28 12:56Pressmeddelande

Filminstitutet på Göteborgs filmfestival

Magisterlekarna. Foto: Robert Eldrim / Northern FableMagisterlekarna. Foto: Robert Eldrim / Northern Fable

Idag sparkar 45:e Göteborgs filmfestival igång, med premiärer för 18 svenska långfilmer och 44 svenska kortfilmer, däribland nya Moving Sweden-filmer och dokumentären Fördom & stolthet – en queer filmhistoria. Dessutom medverkar Svenska Filminstitutet i flera sammanhang, bland annat presenterar vi nya jämställdhetsrapporten 406 dagar – en tidsfråga och deltar i Filmpolitiskt toppmöte och Filmkunnighetsdagen. Varmt välkommen till Filminstitutets samarbeten med Göteborg Film Festival 2022.


Filmpolitiskt toppmöte 2022 – vägval för filmpolitiken

Festivalen samlar kultur- och näringspolitiker, tjänstepersoner och filmbransch för att tillsammans diskutera filmpolitikens varande, mål och riktning i ett branschevent för särskilt inbjudna.
Idag fredag 28 januari (digital heldag)
14.10–14.25 Offentliga medel: en lägesrapport
Kristin Engstedt, tf chef Filmstöd på Svenska Filminstitutet medverkar tillsammans med SVT:s vd Hanna Stjärne och Mikael Fellenius, vd Film i Väst.
Läs mer här


Filmforum Sverige

Filmforum Sverige tar tempen på svensk filmbransch. Festivalen bjuder under två heldagar (lördag 29 – söndag 30 januari) in till samtal och debatt som både ska väcka nya tankar, sprida kunskap och inspirera samtidigt som de synliggör var vi befinner oss och vart vi är på väg. 

Lördag 29 januari
10.00 10.40 Filmrummet:  406 dagar – en tidsfråga
Visste du att filmprojekt med kvinnliga manusförfattare i genomsnitt tar 406 dagar längre att bli klara jämfört med dem skrivna av män? Här presenteras Filminstitutets jämställdhetsrapport 2020/2021 406 dagar – en tidsfråga som bland annat tittar närmare på tidsaspekten i filmproduktionen. Rapporten publiceras imorgon.
Kräver branschackreditering.
Läs mer här


Moving Sweden

Moving Sweden är ett samarbete mellan Filminstitutet och SVT, en debutantsatsning med högt kreativt tak som vill utveckla upphovspersoner och den svenska filmen. Två rykande färska Moving Sweden-filmer visas på festivalen:

Magisterlekarna av Ylva Forner

På Läroverket, en sorts universitet där alla är homosexuella män och allt pulserar av erotik och maktspel arbetar den strikte Magistern. Hans hemliga bdsm-relation med eleven Charles kommer till ett abrupt slut när en mystisk inristning på hans dörr frammanar ett traumatiskt minne från det förflutna. Samtidigt har uttagningarna till det årliga Sångtåget uppslukat pojkkvartetten Tim, Fred, Paul och Noak, och drömmen att få vara i centrum hotar deras vänskap.

"En queer, våt, high school-dröm inspirerad av 90-talets pojkband och Robert Mapplethorpes fotografier" –så har Ylva Forner beskrivit sin långfilmsdebut baserad på Kristoffer Folkhammars roman. Filmen får världspremiär i sektionen Focus: Disorder som undersöker hur vi människor förhåller oss till ordning och oordning och vad som händer med de som bryter mot ordningsreglerna.

Premiär lördag 29 januari 17.30 (online från måndag 31 jan kl 14.00)
Läs mer

Excess Will Save Us av Morgane Dziurla-Petit

I oktober 2017 larmas polisen till den lilla byn Villereau på den franska landsbygden efter att en kvinna har hört upprepade smällar. Vi möter byborna när de återger berättelsen om dagen då Villereau lät sig lamslås av rädsla och blev ett exempel på hur terrorhotet är ständigt närvarande, även för invånarna i en liten fransk by på fem kvadratkilometer.

Morgane Dziurla-Petits långfilmsdebut – som just nu visas i tävlan på Rotterdams filmfestival – är en förlängd och utvecklad version av hennes tidigare kortfilm med samma namn som vann en Guldbagge för bästa kortfilm 2019 samt en rad festivalpriser. I Göteborg är filmen uttagen till Nordic Competition och har därmed chans att vinna en Dragon Award.

Premiär söndag 30 januari 17.30 (online från kl 20.00)
Läs mer

Dessutom visas två kommande Moving Sweden-filmer som Works in Progress under Nordic Film Market: Amina i regi av Ahmed Abdullahi och med manus av Mona Masri, och Dogborn med regi och manus av Isabella Carbonell
Visas fredag 4 och lördag 5 februari.
Ackreditering till Nordic Film Market krävs.
Läs mer


Startsladden

I årets upplaga av festivalens kortfilmstävling Startsladden tävlar åtta filmer om en prissumma på 350 000 kronor i kontanter, filmteknik och tjänster. Priset är ett av världens största med stöd från bland annat Filminstitutet.

Årets tävlande filmer: Josef av Aman Niel, En sol i natten av Desirée Mwepu, Den japanska illusionen av Johan Jan Jonason, Bromance av SaraKlara Hellström, Bankrånet av Fanny Ovesen, Pitch av Gustav Bohman, Nattpass av Lia Hietala och Hannah Reinikainen, samt Vi var barn då av Alexander Abdallah och Mustafa Al-Mashhadani.

Premiär söndag 30 januari kl 14.00 (även online)
Läs mer


Filmkunnighetsdagen – tema Film och politik

Onsdag 2 februari (digital heldag)
14.20: Från klimatångest till engagemang och filmskapande – om hur unga människor genom film kan få kunskap om krisen och samtidigt kanalisera sin oro till något konstruktivt. Klimatpsykologen Kata Nylén ordinerar, samtal med Filminstitutets Fatima Khayari.
Läs mer om programmet här. 


Fördom & stolthet – en queer filmhistoria

Nordisk premiär för Eva Belings dokumentär, som är en svindlande resa genom den svenska filmhistorien sett ur ett queerperspektiv. Från Mauritz Stillers Vingarne 1916, via Bergman och Zetterling till våra dagar får HBTQI-personerna äntligen sin rättmätiga plats i den svenska filmen. Med färska intervjuer och musik som ackompanjerar filmerna får vi se något som aldrig tidigare har skådats. Filmen innehåller stora mängder filmklipp och stillbilder från Filminstitutets arkiv. Dessutom medverkar filmarkivarie Magnus Rosborn och Filminstitutets presschef Jan Göransson.

Premiär onsdag 2 februari kl 18.00 (även online)
Läs mer


Göteborgsepoker

En myriad av bilder från tidigt till sent 1900-tal skildrar det gamla Göteborg i festivalens mest återkommande och älskade programpunkt. Eldsvåda i Vasastaden, invigning av Sahlgrenska sjukhuset och kriminalpolisfilmer från 1930-talet. Därtill blir det skildringar från Lundby samrealskola, Göteborg i vinterskrud och så klart bilder från hamnen. I år bjuds dessutom på en utflykt till Uddevalla och ett besök på kostymtillverkningen vid konfektionsföretaget Tiger. Visningen presenteras i samarbete med bl a Svenska Filminstitutet.
Visas lördag 5 februari kl 12.00 på Draken
Läs mer


Göteborg Film Festival pågår 28 januari – 6 februari. Läs mer på festivalens websida.



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson