2024-06-20 10:41Pressmeddelande

Filminstitutet på Bergmanveckan  

Gudrun Brost, Åke Grönberg, Harriet Andersson och en häst i Bergmans cirkusfilm Gycklarnas afton , som spelar en central roll på tjugoårsjubilerande Bergmanveckan. Foto: AB Svensk Filmdustri. Gudrun Brost, Åke Grönberg, Harriet Andersson och en häst i Bergmans cirkusfilm Gycklarnas afton , som spelar en central roll på tjugoårsjubilerande Bergmanveckan. Foto: AB Svensk Filmdustri.

På måndag den 24 juni invigs Bergmanveckan, som i år firar 20 år.  Årets tema är Cirkus och Svenska Filminstitutet finns representerat med flera programpunkter. Under veckan ges möjligheten att se flera filmer från Filminstitutets arkiv, både 35mm-kopior och digitalt restaurerade och så kan man tävla i det traditionsenliga Bergmanquizet. Filminstitutet är dessutom en av arrangörerna till Talangdagarna.

 

En central roll i temat Cirkus spelar Gycklarnas afton från 1953 med Harriet Andersson. Åke Grönberg och Hasse Ekman i de ledande rollerna. Den och en rad andra Bergmanfilmer, som visas under veckan, är hämtade från filmarkivet. I en alldeles färsk ljudinspelning kommenterar Harriet Andersson bakomfilmen till Gycklarnas afton, som bland andra filmades av Ingmar Bergman.

 

Talangdagarna på Fårö

Ett årligen återkommande arrangemang på Bergmanveckan är Talangdagarna, som syftar till att skapa nya nätverk och utveckla talanger från hela landet. Programmet genomförs med stöd från Filminstitutet och är ett samarbete mellan Film på Gotland, filmregionerna och Bergmanveckan. Under veckan får talangerna utbyta erfarenheter, ta del av workshops och skräddarsydda masterclasses samt aktiviteter inom Bergmanveckans program. Under årets arrangemang får deltagarna bland annat ett exklusivt samtal med skådespelaren Renate Reinsve (Världens värsta människa, Armand), regissören Mattias J Skoglund och skådespelarna Gizem Erdogan och Philip Oros från Hemmet och upphovspersonerna bakom Paradiset Brinner (Mika Gustafson och Alexander Öhrstrand).

Hanna Sohlberg, filmskonsulent Moving Sweden, Axel Petersén, filmkonsulent kortfilm/nya format och Lina Norberg Johansson, produktionscontroller/talangansvarig, från Filminstitutets produktionsstödsenhet kommer träffa talangerna och berätta om vilka möjligheter Filminstitutet har att erbjuda.

 

Bergmanquiz – onsdag 26 juni kl 20.00. Kutens Bensin

Årets Bergmanquiz – det 17:e i ordningen – hålls traditionsenligt av Filminstitutets presschef Jan Göransson tillsammans med Jannike Åhlund, styrelseordförande för Bergmancenter.

 

Allätarens filmmeny – torsdag 27 juni kl 11.00. Bergmancenter

Alla dessa kvinnor – vilken cirkus!

Vad vore Ingmar Bergman utan sina skådespelerskor? Han tillägnade dem sin första långfilm i färg: För att inte tala om alla dessa kvinnor och lät sju av dem inta huvudrollerna. Men när de inte medverkade i Bergmans (eller andras) filmer spelade de in reklam- och informationsfilmer. Inte mindre än tolv av aktriserna från Bergmans filmer gjorde reklam för tvålen Lux! De visas tillsammans med bakomfilmen till Gycklarnas afton, som är kanske den bästa skildringen av cirkusliv i svenska filmhistorien. Programmet presenteras av Filminstitutets Jan Göransson.

 

Hela programmet här: Bergmanveckan - Bergmancenter


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand