2023-06-22 11:06Pressmeddelande

Filminstitutet på Bergmanveckan

Sjuttioårsjubilerande Sommaren med Monika spelar en central roll på Bergmanveckan i år. Harriet Andersson signerar affischer som man kan vinna på Bergmanquizet. Foto: Jan Göransson.Sjuttioårsjubilerande Sommaren med Monika spelar en central roll på Bergmanveckan. Harriet Andersson signerar affischer som man kan vinna på Bergmanquizet. Foto: Jan Göransson.

På måndag den 26 juni invigs Bergmanveckan . Årets tema är Synd & skam och Svenska Filminstitutet finns representerat med flera programpunkter. Under veckan ges möjligheten att se flera filmer från Filminstitutets arkiv, både 35mm-kopior och digitalt restaurerade och så kan man tävla i det traditionsenliga Bergmanquizet. Filminstitutet är dessutom en av arrangörerna till Talangdagarna.

En central roll i temat Synd & skam spelar den sjuttioårsjubilerande Sommaren med Monika och  som gjorde Harriet Andersson världsberömd. Den och en rad andra Bergmanfilmer, och ett par av andra regissörerr, som visas under veckan är hämtade från filmarkivet.

 

Audrey Diwan – onsdag 28 juni kl 15.00. Bergmencenters utomhusscen  

Filminstitutets Anna Håkansson leder samtal med förra årets Guldlejonbelönade regissör Audrey Diwan, som berättar om sin nyversion av erotiska klassikern Emanuelle. Audrey Diwan kommer även att introducera Bergmans Smultronstället på Bergmans privata biograf i Dämba.

 

Bergmanquiz onsdag 28 juni kl 20.00. Kutens Bensin

Årets Bergmanquiz – det 16:e i ordningen – som traditionsenligt hålls av Filminstitutets presschef Jan Göransson tillsammans med Jannike Åhlund, styrelseordförande för Bergmancenter. I år gästspelar Stiftelsen Ingmar Bergmans vd Jan Holmberg.

 

Allätarens filmmeny torsdag 29 juni kl 11.00. Bergmancenter
Årets tema Synd & skam har inspirerat Filminstitutets Kajsa Hedström att sammanställa ett program med kortfilmer från Filmarkivet.se som Ingmar Bergman kan ha beställt. Inför varje sommar kontaktade han Filminstitutets arkivchef om bad att få låna filmkopior, lång- såväl som kortfilmer. Denna gång är det queer som är den röda tråden och programmet presenteras av  Jan Göransson.

Tabu – torsdag 29 juni kl 13.00. Bergmancenter

Filminstitutets Clara Gustavsson leder ett samtal kring Vilgot Sjömans kontroversiella Tabu från 1977 – digitalt restaurerad av Filminstitutet – med Anna-Lena Lodenius och Fredrik af Trampe, författare till boken Frigjorda tider: när porren blev kultur och kulturen blev porr.

Talangdagarna på Fårö
Ett årligen återkommande arrangemang på Bergmanveckan som syftar till utveckling av nya talanger och nya röster från hela landet. Det genomförs med stöd från Filminstitutet och är ett samarbete mellan Film på Gotland, filmregionerna och Bergmanveckan. Anna Weitz, dokumentärfilmskonsulent, och Patrik Axén, produktionscontroller, från Filminstitutets produktionsstödsenhet kommer träffa talangerna och berätta om vilka möjligheter Filminstitutet har att erbjuda, hur man söker stöd med mera.

Bergmanveckan pågår 26-30 juni. Hela programmet finns här

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand