2021-06-24 07:17Pressmeddelande

Filminstitutet på Bergmanveckan

Nydigitaliserade filmen Bluff Stop med bl a Björn Andrésen - en av gästerna på Bergmanveckan - visas. Nydigitaliserade filmen Bluff Stop med bl a Björn Andrésen - en av gästerna på Bergmanveckan - visas.

För 17:e året kommer Bergmanveckan anordnas på Fårö, med start tisdagen den 29 juni. Årets tema är Remaking Bergman och Svenska Filminstitutet finns representerat med flera programpunkter. Under veckan finns det bland annat möjlighet att tävla i det traditionsenliga Bergmanquizet, se Filmarkivets digitaliserade filmer och lyssna på samtal med regissören Erik Poppe om hans nya filmatisering av Vilhelm Mobergs romansvit.

Under årets Bergmanvecka kommer det anordnas 35 mm-visningar av en rad Bergmanfilmer, där samtliga är hämtade från Filminstitutets arkiv. Likaså kommer en del andra filmer som nyligen digitaliserats av Filminstitutet att visas under veckan. Bland annat kommer det vara nypremiär på Bluff Stop (1977) av Jonas Cornell i vilken Björn Andrésen spelar huvudrollen. Björn Andrésen är en av alla gästerna på Bergmanveckan. Även  Lustgården (1961) av Alf Kjellin - med manus av Ingmar Bergman och Erland Josephson, Kjell Gredes Hugo och Josefin (1967) Vilgot Sjömans Jag är nyfiken - gul (1967) och Jag är nyfiken - blå (1968), samtliga digitaliserade av Filminstitutet, kommer att visas under veckan.


Allätarens Filmmeny

Torsdag 1 juli, Bergmancenters biograf kl. 11 – 12.30

Filmvisning som presenterar ett axplock av filmer som kunde fylla Bergmans alla timmar i biografen – allt från Birgit Cullberg som Cleopatra i regi av Gerd Osten till en heybaberibande Harriet Andersson. Flera av filmerna är digitalt restaurerade. Programmet är sammanställt av Filmarkivet.se och presenteras av Filminstitutets presschef Jan Göransson.

Bergmanquiz och prisutdelning

Torsdag 1 juli, Crêperie Tatis uteservering kl. 20 – 22

 

Årets Bergmanquiz som traditionsenligt hålls av Filminstitutets presschef Jan Göransson tillsammans med Jannike Åhlund, styrelseordförande för Bergmancenter. Under kvällen delas även priset till årets vinnare i manustävlingen ”Efter Bergman” ut.

 

Work in Progress: Erik Poppe och Utvandrarna

 

Fredag 2 juli, Sudersandsbiografen kl. 13 – 14

 

Filmsamtal via  med norska regissören Erik Poppe som regisserar den nya filmatiseringen av Vilhelms Mobergs Utvandrarna, med planerad premiär på juldagen i år. Samtalet modereras av Filminstitutets Anna Håkansson och är ett samarbete mellan SF Studios och Svenska Filminstitutet. 

 

I väntan på frihet - Q&A

 

Fredag 2 juli, Bergmancenter kl 18-18.30

 

Anna Håkansson leder ett samtal till, ett Q&A via Zoom med Emmanuel Courcol, regissör till filmen I väntan på frihet (Un triomphe, Frankrike 2020). Den är baserad på den sanna berättelsen om svenske regissören Jan Jönssons arbete med interner på Kumlaanstalten, som tidigare filmatiserats i form av Vägen ut. Svensk biopremiär i höst. 

 

Förutom ovan nämnda från Filminstitutet finns också Lova Hagerfors, enhetschef för Tillgängligt filmarv, på plats.

 

Biljetter och övrig praktisk information här:  >>

 

 

 

 

 

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand