2022-06-15 10:00Pressmeddelande

Filmarkivet.se tillgängliggör ytterligare tre restaurerade stumfilmer

Mauritz Stillers Gunnar Hedes saga (1923) är en av de nytillagda stumfilmer som nu går att se på Filmarkivet.se. Mauritz Stillers Gunnar Hedes saga (1923) är en av de nytillagda stumfilmer som nu går att se på Filmarkivet.se.

Nu tillgängliggörs ytterligare tre klassiska stumfilmer på Filmarkivet.se. Filmerna – av Mauritz Stiller, Erik Bergström och Georg af Klercker – är digitalt restaurerade av Filminstitutet, och två av dem har nyskriven musik av Matti Bye och Lotta Hasselquist Nilsson. Med dessa tre filmer utökas nu katalogen till åtta långfilmer totalt på sajten, som finns att se helt gratis.  

Sedan 2013 bedriver Svenska Filminstitutet ett stort arbete med att digitalisera det svenska filmarvet. Digitalisering av stumfilm innebär oftast ett omfattande restaureringsarbete. Målet i Filminstitutets arbete är att återskapa versioner så lika originalen som möjligt. Under sommaren 2021 kunde Filmarkivet.se för första gången erbjuda spelfilm i långfilmsformat. Fem klassiska stumfilmer lanserades på hemsidan, och nu tillgängliggörs ytterligare tre filmer under temat Digitalt restaurerade stumfilmer.

– När vi förra sommaren publicerade fem stumfilmer på sajten var intresset stort så vi är glada över att vi nu kan fylla på utbudet med tre filmer till. Att se dessa filmer digitalt restaurerade med nyskriven musik är verkligen en fin filmupplevelse, och att vi kan tillgängliggöra dem gratis för alla gör det hela extra roligt, säger Lova Hagerfors, enhetschef Tillgängligt Filmarv.

En av de tre nya filmerna som nu tillgängliggörs är Mauritz Stillers Gunnar Hedes saga som anses vara en av de viktigaste filmerna från den svenska guldåldern. Filmen är en fri bearbetning av Selma Lagerlöfs roman En herrgårdssägen och finns nu att se med nykomponerad musik av Matti Bye, en av Sveriges främsta stumfilmskompositörer och pianister.

Gunnar Hedes Saga är en bortglömd juvel från den svenska filmhistorien. Filmen har varit en favorit för mig sen första gången jag såg den och jag är därför extra glad att jag fick förfrågan att skriva musik till den, säger Matti Bye.

Dessa tre filmer finns att se från och med idag 15 juni:

Gunnar Hedes saga (1923) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Matti Bye

Endast en tredjedel av den svenska guldåldersregissören Mauritz Stillers filmer har överlevt till våra dagar. Gunnar Hedes saga handlar om Gunnar Hede som förlorar sitt förstånd, och om hur hans livs kärlek kämpar för att hjälpa honom tillbaka. Föräldrauppror, konstnärsdrömmar och frågor om ont och gott syns i denna dramatiska filmatisering.

Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland (1926) av Erik Bergström med nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson

I bildsköna snötunga skogar och fjällvyer möter vi Inka Länta och hennes familj i en skildring som rymmer både vardagslivets kamp som renskötare och en av årets höjdpunkter: Jokkmokks marknad. Filminstitutet har hittills saknat visningskopior av Med ackja och ren i Inka Läntas vinterland, men tack vare en omfattande digital restaurering, där bland annat filmens originalfärger återskapats, är den åter redo att möta en publik nästan hundra år efter sin premiär.

Fången på Karlstens fästning (1916) av Georg af Klercker

Denna rappa äventyrsfilm av regissören och skådespelaren George af Klercker skildrar en greve som försöker få fram ett nytt sprängämne, men blir varse att en svensk professor hunnit före. Efter misslyckade försök att stjäla till sig råvaran så kidnappar han professorns dotter och för henne till Karlstens fästning. Fången på Karlstens fästning hör till de filmer som på senare år gav Georg af Klercker ryktbarhet som en bildbegåvning fullt i klass med de mer berömda kollegerna Victor Sjöström och Mauritz Stiller.


Se filmerna här: Digitalt restaurerade stumfilmer på Filmarkivet.se


Att stumfilmerna kan publiceras gratis beror på att de rättighetsmässigt nu är fria. I takt med att fler rättighetstfria stumfilmer restaureras digitalt, eller att rättigheterna till redan restaurerade filmer löper ut, är målet att utvidga temat med fler filmer.

Sedan tidigare finns dessa filmer att se på Filmarkivet.se:
Vingarne (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Edward von Past
Norrtullsligan (1923) av Per Lindberg med nyskriven musik av Lotta Hasselquist Nilsson
Balettprimadonnan (1916) av Mauritz Stiller med nyskriven musik av Matti Bye
Dunungen (1919) av Ivan Hedqvist
Thora van Deken (1920) av John W. Brunius 

För frågor, kontakta
Arash Kermanshahani, redaktör Filmarkivet.se: arash.kermanshahani@filminstitutet.se



Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand