Svensk film har en stark närvaro på prestigefyllda Tribeca Festival i New York, som startar onsdagen den 5 juni. Dokumentärerna Hacking Hate och Avicii – I'm Tim får båda världspremiär (liksom svenska samproduktionen Samia), thrillern Jakt och kortfilmen Budō får internationell premiär, och dessutom bjuds det på nordamerikansk premiär för Levan Akins Passage.
– Vi är glada och stolta över ännu ett riktigt bra år på Tribeca! Dessutom är det glädjande att få ytterligare bevis på att svensk dokumentärfilm står sig stark internationellt. Efter Scheme Birds, Yung Lean: In My Head och The Scars of Ali Boulala på Tribeca senaste åren, och pris till Miraklet i Gullspång förra året, ser vi fram emot världspremiärerna av Hacking Hate och Avicii – I'm Tim, två lysande nya dokumentärer, säger Sara Rüster, festivalansvarig dokumentärfilm på Filminstitutet.
Svenska filmer till Tribeca:
Hacking Hate av Simon Klose – världspremiär i Documentary Competition
Simon Kloses dokumentär är en dystopisk internet-thriller som följer My Vingren, en prisbelönt journalist som under många år jobbat med att avslöja högerextrema gruppers arbete med att sprida hat på nätet. Trots riskerna det innebär, skapar hon fejkprofiler på sociala medieplattformar för att visa hur högerextremister rekryterar och radikaliserar med hjälp av de stora plattformarna. I granskningen upptäcker Vingren hur de stora techbolagen ljuger om att de tjänar på extremism, och hur allt hat hotar demokratin. Producerad av Elin Kamlert / Nonami, med produktionsstöd från Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz. TriArt Film distribuerar, svensk biopremiär ännu ej satt.
Avicii – I'm Tim av Henrik Burman – världspremiär i Spotlight Documentary
Henrik Burman föjer upp sin förra dokumentär Yung Lean – In My Head (världspremiär på Tribeca 2020) med ett porträtt av Tim Bergling alias Avicii. Genom unikt arkivarbete och tillgång till aldrig tidigare visade intervjuer får vi höra Tim själv berätta historien om sitt liv och följa med på hans vindlande resa, från det allra första andetaget på BB i Stockholm 1989 till det tragiska slutet i Oman 2018. Producerad av Björn Tjärnberg / Candamo Film.
Jakt av Sarah Gyllenstierna – internationell premiär i International Narrative Competition
I Sarah Gyllenstiernas bioaktuella spänningsfilm spelar Ardalan Esmaili, Magnus Krepper och Jens Hultén tre män som åker till en enslig stuga för att jaga och få en paus från vardagen. Men den uppsluppna stämningen förbyts i rivalitet och misstänksamhet. Det som började som en weekend med grabbarna utvecklas snart till en hänsynslös lek på liv och död. Producerad av Maria Larsson Guerpillon och Charlotte Most / MostAlice Film, i samproduktion med Film i Väst och SVT. Filmen är gjord inom ramen för debutantsatsningen Moving Sweden, med produktionsstöd från Filminstitutets tidigare filmkonsulent Helen Ahlsson. Jakt hade biopremiär 19 april via TriArt Film.
Budō av Amanda Aagard och Alexander Toma – internationell premiär i Shorts
När en ensam dam tar med sig en gatukatt hem till lägenheten gör sig katten lite väl hemmastadd, och damens stillsamma liv tar en oanad vändning… Budō är en stop motion-animerad kortfilm som utspelar sig på Tokyos bakgator och beskrivs som en hyllning till Miyazakis och Japans underbara värld. Producerad av Amsaga i samproduktion med Film i Väst, och med stöd från Filminstitutet, tidigare kortfilmskonsulent Ami Ekström. Kortfilmsprogrammet där Budō ingår är kuraterat av Whoopi Goldberg.
Passage av Levan Akin – nordamerikansk premiär i Spotlight Narrative
Levan Akins nya film hade världspremiär på Berlins filmfestival i februari, där den belönades med Teddy Jury Award för bästa ensemble. Det kritikerhyllade dramat om Lia från Georgien som letar efter sin försvunna systerdotter längs Istanbuls myllrande bakgator, hade biopremiär 22 mars via TriArt Film. Producerad av Mathilde Dedye / French Quarter Film med stöd från Filminstitutet, långfilmskonsulent Hanna Lejonqvist.
Samia (svensk samproduktion) – världspremiär i International Narrative Competition
Den tyska regissören och skådespelaren Yasemin Şamderelis film är baserad på den sanna historien om Samia Yusuf Omar, en ung somalisk löpare som kämpar för sin framtid och blir en symbol i kampen för frihet och kvinnors rättigheter världen över. Springandes genom Mogadishus gator trotsar Samia tabun i ett samhälle där kvinnors rättigheter är få. En dag kommer hennes driv och passion att ta henne till de olympiska spelen. Svenska samproducenter: David Herdies, Iman Ismail och Michael Krotkiewski / Momento Film.
Tribeca Festival grundades 2002 av Robert De Niro och Jane Rosenthal. Årets upplaga pågår 5–16 juni.
Fotocred: Iván Blanco (Hacking Hate), Candamo Film (Avicii), Amsaga (Budō), TriArt Film (Jakt och Passage), Momento Film (Samia).
Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.