2021-11-01 12:45Pressmeddelande

Fem svenska dokumentärer till IDFA och DOC NYC

Medsols från vänster: Be My Voice, You Can't Show My Face, Sång till Bergslagen, Gabi, mellan åren 8 till 13 och Children of the Enemy. Foto: RealReel Doc / Iris Film / SVT / House of Real / Rena EffendiMedsols från vänster: Be My Voice, You Can't Show My Face, Sång till Bergslagen, Gabi, mellan åren 8 till 13 och Children of the Enemy. Foto: RealReel Doc / Iris Film / SVT / House of Real / Rena Effendi

Fem svenska dokumentärfilmer är uttagna till två av världens mest ansedda dokumentärfilmfestivaler, amerikanska DOC NYC och IDFA (International Documentary Film Festival Amsterdam). På DOC NYC visas Be My Voice av Nahid Persson, Children of the Enemy av Gorki Glaser-Müller och You Can't Show My Face av Knutte Wester. IDFA bjuder på Gabi, mellan åren 8 till 13 av Engeli Broberg och Sång till Bergslagen av Nina Hedenius och William Long.

DOC NYC är USA:s största dokumentärfilmfestival, och går av stapeln 10-18 november i New York.

Be My Voice av Nahid Persson – tävlar i International Competition

Regissören Nahid Perssons nya film är en av tolv som blivit uttagna till kategorin International Competition, där den får nordamerikansk premiär. Filmen följer journalisten och aktivisten Masih Alinejad som genom sociala medier uppmanar miljoner iranska kvinnor att gå emot det hijabtvång den iranska regimen propagerar.

Be My Voice hade världspremiär på Göteborgs filmfestival tidigare i år, och visades också på Tempo dokumentärfilmfestival. Filmen är regisserad av Nahid Persson och producerad av Persson och Setareh Lundgren, RealReel Doc, i samproduktion med SVT och med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart.

Be My Voice finns att se på SVT Play under titeln Hör min röst – slöjans revolution.

Children of the Enemy av Gorki Glaser-Müller – visas i Winner’s Circle

Filmen, som följer Patricio Galvez kamp för att rädda sina sju föräldralösa barnbarn från IS-lägret al-Hol, hade världspremiär i april på CPH:DOX där den tävlade i huvudsektionen Dox:Award. Med sitt högaktuella tema om de utsatta barnen i IS-lägren fick den stor uppmärksamhet i både dansk och internationell media. Nästa stopp blev Krakow Film Festival där den tilldelades FIPRESCI-priset av den internationella juryn. I helgen vann filmen också Prix FIDH (Prix de la Fédération Internationale des Ligues des Droits de l'Homme) på Festival des Libertés i Bryssel.

Children of the Enemy får sin nordamerikanska premiär i den prestigefyllda sektionen Winner’s Circle. Därefter väntar USA-premiär den 17 november genom distributören Abramorama. Filmen är regisserad av Gorki Glaser-Müller och producerad av Kristofer Henell och Erika Malmgren, Cinenic Film, i samproduktion med Film i Väst och SVT och med stöd från Svenska Filminstitutet, tidigare dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning. Svensk distributör är TriArt Film. Filmen finns att strömma på TriArt Play och visas den 30:e november i SVT.

You Can't Show My Face av Knutte Wester – visas i Shorts Programs

Konstnären Knutte Wester står bakom denna korta dokumentär, inspelad på gatan i ett land där det är förbjudet att filma. Filmmaterial där människor säger sitt hjärtas mening, fast både känslorna, tankarna och längtan är förbjudna. En film där stadens ljud skapar en rytm där ett lapptäcke vävs av musik och berättelser.

You Can't Show My Face specialvisades av Moderna Museet i Malmö och Nordisk Panorama i september, och hade nyligen världspremiär i tävlan på Doclisboa, Lissabons internationella dokumentärfestival. Filmen är producerad av Andreas Emanuelsson, Felica Bärgh och Tony Österholm, Iris Film, i samproduktion med Filmpool Nord och SVT och med stöd från Film i Västerbotten och Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Anna Weitz.


IDFA är världens största dokumentärfilmfestival och äger rum 17-28 november i Amsterdam.

Gabi, mellan åren 8 till 13 av Engeli Broberg – tävlar i Youth Documentary

Engeli Brobergs långfilmsdebut hade världspremiär på CPH:DOX i våras i den internationella tävlingssektionen. Filmen visades också på Nordic International Film Festival (NIFF) där den vann pris för bästa dokumentärfilm, och prisades också på MiX Festival of LGBTQ + Cinema and Queer Culture i Milano i september. Nu tävlar den i Youth Documentary-sektionen som riktar sig till en publik i åldern 8-13 år.

I filmen får vi följa Gabi som bara vill vara sig själv, från att Gabi är åtta till tretton år, och kampen för att hitta en plats i ett samhälle som präglas normer och könskategoriseringar. Filmen är producerad av Anna J Ljungmark och Jakob Eklund, House of Real, med stöd från Filmbasen, Film i Dalarna och Svenska Filminstitutet, tidigare dokumentärfilmskonsulent Klara Grunning.


Sång till Bergslagen
av Nina Hedenius och William Long – visas i Masters

Internationell premiär i den prestigefyllda Masters-sektionen för Sång till Bergslagen, en skildring av Bergslagens miljö i växlingar genom årstiderna i möte med människor och djur, där närheten till naturen och de vilda djuren sätter sin prägel på människorna. Järnets storhetstid är över, men arvet efter de stolta bergsmännen finns kvar. En annan tid randas. Nya generationer lever sina liv till synes som vanligt under helg och vardag i sökande efter en tillvaro i en ny tid, som ännu inte tagit sin form. En kärleksdikt till den så kallade grå vardagen.

Sång till Bergslagen är producerad av William Long, William Long AB, i samproduktion med SVT och med stöd från Svenska Filminstitutet, dokumentärfilmskonsulent Juan Pablo Libossart. Filmen finns att se på SVT Play


Ämnen: IDFA

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand