2022-11-08 10:07Pressmeddelande

Fem European Film Award-nomineringar till Triangle of Sadness  

Charlbi Dean och Harris Dickinson i Triangle of Sadness. Foto: Plattform ProduktionCharlbi Dean och Harris Dickinson i Triangle of Sadness. Foto: Plattform Produktion

European Film Academy har i dag avslöjat nomineringarna till European  Film Award, som går av stapeln i Reykjavik lördagen den 10 december. Guldpalmsbelönade Triangle of Sadness är nominerad i fem kategorier, bland annat Bästa film, och Comedy Queen är nominerad till Young Audience Award. Flera nomineringar har även tillkännagivits för de svenska samproduktionerna Holy Spider, A House Made of Splinters och Godland.

 

Triangle of Sadness, regisserad av Ruben Östlund och producerad av Erik Hemmendorff och Philippe Bober, är nominerad i kategorierna Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa manliga skådespelare (Zlatko Buric). Dessutom har filmen blivit nominerad till en European University Award, som tillkännagavs för en månad sedan.

 

Triangle of Sadness gör nu ett succétåg världen över och har nått en bra bit över en miljon besökare. I Frankrike har hittills 525 000 biljetter sålts och i förra vecken gick filmen upp på 600 biografer i USA. Nyligen passerade filmen 100 000-strecket på svenska biografer.  

 

Triangle of Sadness fantastiska framgångar fortsätter med de här nomineringarna. Så roligt och välförtjänt. Vi noterar även med stor glädje att samproduktionerna Holy Spider, A House Made of Splinters och Godland, som Filminstitutet varit med och stöttat, också fått flera nomineringar, säger Anette Novak, vd Svenska Filminstitutet.

 

Samproduktionen Holy Spider, regisserad av Ali Abbasi och samproducerad av Eva Åkergren, är nominerad i fyra kategorier, inklusive Bästa film, Bästa regi, Bästa manus och Bästa kvinnliga skådespelare (Zar Amir-Ebrahimi).

 

Ytterligare två samproduktioner med Sverige är nominerade: dansk-isländska Godland av Hlynur Pálmason (samproducerad av Mimmi Spång) där skådespelaren Elliot Crosset Hove nominerats, samt dansk-svenska A House Made of Splinters av Simon Lereng Wi¨lmont (samproducerad av Tobias Jansson) som blvit nominerad för Bästa dokumentär.

 

Tidigare har det tillkännagivits att Sanna Lenkens Comedy Queen blivit nominerad till Young Audience Award.

 

Produktionsuppgifter med mera hittar du här.

 

Läs mer om svenska framgångar på European Film Award gala genom åren.

 


Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand