2022-02-02 15:41Pressmeddelande

Excess Will Save Us prisvinnare på Rotterdams filmfestival

Foto: Vilda Bomben FilmFoto: Vilda Bomben Film

Filmen Excess Will Save Us, i regi av Morgane Dziurla-Petit, har belönats med en Special Jury Award vid filmfestivalen i Rotterdam, där filmen hade sin världspremiär.

Excess Will Save Us är Morgane Dziurla-Petits långfilmsdebut och filmen fick i veckan sin världspremiär i festivalens Tiger Competition, en prestigefylld kategori som uppmärksammar innovativa och äventyrslystna up-and-coming filmskapare från hela världen. Nu har den belönats med en Special Jury Award, för ”exceptionella konstnärliga prestationer” i tävlingssektionen.  

– It's a big honour for me and for all the people who made this film possible. Showing Excess Will Save Us for the first time was very exciting (and a bit frightening) as some aspects of it are so personal. The reactions and the work of the festival have just made this experience wonderful, full of moments we will never forget, säger Morgane Dziurla-Petit.

I filmen utforskar regissören gränsen mellan dokumentär och fiktion, då hon besöker sin familjs by i norra Frankrike för att göra sin första långfilm. Här möter vi hennes aspirerande borgmästare till farbror, den nyförälskade pappan och den bittra och åldrande farfadern.  Morgane planerar att fokusera på sin kusin och hennes längtan efter att byta åker mot asfalt. Men männen har en egen vilja och tar snart filmen i helt andra riktningar. Morgane balanserar snart sina egna konstnärliga visioner mot sin kusins integritet och de tre männens allt mer grandiosa planer i en kärleksfullt absurd familjekomedi.

Excess Will Save Us är en förlängd och utvecklad version av kortfilmen med samma namn. Den belönades med en Guldbagge för Bästa kortfilm 2019 och har vunnit en rad festivalpriser och visats på över 100 festivaler.

Morgane Dziurla-Petit har tidigare skrivit och regisserat ytterligare två kortfilmer, The Day (2018) och Grab Them (2020), som blivit internationellt uppmärksammade och nominerats till flera kortfilmspriser. Både Excess Will Save Us (kortfilmen) och Grab Them går att se på SVT Play

Excess Will Save Us visas just nu också på Göteborgs filmfestival i kategorin Nordic Competition, och har därmed chans att vinna en Dragon Award.

Producent är Fredrik Lange, Vilda Bomben Film, i samproduktion med Film i Väst. Filmen är gjord inom ramen för Moving Sweden, med stöd från Svenska Filminstitutets filmkonsulent Helen Ahlsson och Andra Lasmanis, projektledare Moving Sweden på SVT.

Excess Will Save Us distribueras av Folkets Bio och får svensk biopremiär den 1 april.

International Film Festival Rotterdam pågår nu och avslutas den 6 februari.Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand