2022-01-13 12:22Pressmeddelande

Evin Ahmad utnämnd till Shooting Star 2022

Foto: Patrick Karlsson Foto: Patrick Karlsson

Den internationella juryn för European Film Promotion (EFP) har utsett den svenska skådespelaren Evin Ahmad som en av Europas tio Shooting Stars 2022. Dubbelt Guldbaggenominerade Evin Ahmad har valts ut som en av de mest lovande och intressanta skådespelarna i Europa just nu.

Årets upplaga av European Shooting Star blir den 25:e i ordningen, och presenterar tio skådespelare för internationell press, publik och filmbransch. Programmet äger rum 11-14 februari under Berlins filmfestival, som i skrivande stund kommer att äga rum som ett fysiskt event.

Evin Ahmad har av EFP valts ut som en av de mest lovande och intressanta skådespelarna i Europa just nu.

– Det här har verkligen varit något jag drömt om! Jag har följt festivalen i många år, och några jag ser upp till har vunnit priset, som Riz Ahmed och Michaela Coel, så jag är så lycklig för detta. Och en ära att vara bland de andra begåvade talangerna som också blivit shooting stars. Nu håller vi tummarna för att det blir en riktigt festival! säger Evin Ahmad.

Juryns motivering:

Evin Ahmad radiates unique energy which is both enigmatic and approachable. Smoothly integrating many sides of the same coin, she exudes strength, resilience, vulnerability, as well as a self-aware sense of humor. Her charm is natural and unpretentious, while her glamor and playfulness contribute to her potentially dangerous beauty. We see a very bright future ahead and foresee a lot of international opportunities.

Evin Ahmad är född och uppvuxen i Akalla i Stockholm. Hon gjorde långfilmsdebut redan som 16-åring i filmatiseringen av Jonas Hassen Khemiris roman Ett öga rött (2007) i regi av Daniel Wallentin. Hon tog examen som skådespelare på Stockholms dramatiska högskola 2015 och fick sitt genombrott i Rojda Sekersöz film Dröm vidare (2017), en roll som gav henne en Guldbaggenominering för Bästa kvinnliga huvudroll. Två år senare fick hon sin andra nominering, för Bästa kvinnliga biroll i Lisa Aschans Ring mamma! (2019). Vi har också sett Evin Ahmad i filmer som Girls of the Sun (2018) av Eva Husson som tävlade om en Guldpalm i Cannes, samt Vilken jävla cirkus (2017) i regi av Helena Bergström. På senare tid har Evin Ahmad medverkat i tv-serier som Vår tid är nu, Störst av allt och The Rain. Under 2021 har hon varit aktuell i serierna Max Anger – with One Eye Only och Snabba cash vars andra säsong kommer senare i år. Evin Ahmad författardebuterade 2017 med romanen En dag ska jag bygga ett slott av pengar.

Evin Ahmad har tilldelats flera utmärkelser, bland andra Medeapriset, TCO:s kulturpris och Såstaholmspriset.

Prisutdelningen sker under European Shooting Stars Awards Ceremony den 14:e februari i Berlinale Palast.

Bland tidigare svenska Shooting Star finner vi Gustav Lindh (2021) Ardalan Esmaili (2019), Alba August (2018), Karin Franz Körlof (2017), Bill Skarsgård (2012), Alicia Vikander (2011) och Tuva Novotny (2002).

De tio utnämnda Shooting Stars 2022 är: Gracija Filipović (Kroatien), Marie Reuther (Danmark), Anamaria Vartolomei (Frankrike), Emilio Sakraya (Tyskland), Clare Dunne (Irland), Hanna van Vliet (Nederländerna), João Nunes Monteiro (Portugal), Timon Sturbej (Slovenien), Souheila Yacoub (Schweiz) och Evin Ahmad (Sverige).

För intervjuer med Evin Ahmad, vänligen kontakta:
 
Aleksandra Mandic
0736-00 96 20
aleksandra@agentfirman.com


Ämnen: Berlin

Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Jan Göransson
Presschef
Jan Göransson
Per Perstrand
Presskoordinator / Kommunikatör
Per Perstrand