2024-03-27 12:07Pressmeddelande

Epadunk, hiphop och Moodysson

Manne Indahl och Elin Övergaard, Isabella Rodriguez, Lukas Moodysson,  Jakob Arevärn, Patrik Eklund och Chimichurri.Manne Indahl och Elin Övergaard, Isabella Rodriguez, Lukas Moodysson, Jakob Arevärn, Patrik Eklund och Chimichurri.

Nu är sex projekt utvalda till Echoes – Filminstitutets och SVT:s kortfilmssatsning på film och musik. Bland filmerna finns feta baslådor, arga dirigenter och eurodance. De färdiga filmerna har premiär vid Göteborgs filmfestival 2025 för att senare under våren visas på SVT.  

Bland de utvalda regissörerna finns Elin Övergaard, som tävlade i Cannes med Ingen lyssnar och har vunnit Startsladden, kollektivet Chimichurri som arbetar med rapparen Asme samt Lukas Moodysson, som gör sin första kortfilm på nästan trettio år.

– Det har varit ett helt fantastiskt gensvar på detta med hela 97 ansökningar. Det har möjliggjort en fin bredd bland de valda projekten både vad gäller musikstil, innehåll och form, säger Axel Petersén, Filminstitutets filmkonsulent för kortfilm och nya format.

– Det är så roligt att se hur satsningen inspirerat och framkallat en hög nivå och bredd på ansökningar. Jag är väldigt förväntansfull och ser fram emot att jobba med de projekten som valts ut till satsningen. Jag hoppas att många kommer se de här filmerna och upptäcka både kortfilmen som format samt alla kreatörer vi jobbar med, säger Valentina Chamorro Westergårdh, SVT Kortfilm.

Projekten
Vi går inte härifrån. Regi och manus: Lukas Moodysson. Produceras av Lars Jönsson och Anna Carlsten, Memfis Film.
En man har fått sparken och vill ha tillbaka sitt jobb. Det får han inte. Då ockuperar han tillsammans med två vänner chefens kontor. En film inspirerad av ett av de vackraste musikstyckena som någonsin hörts i detta land.

Öronmask. Regi och manus: Patrik Eklund. Produceras av Mattias Fjellström och Ola Rutz, Filmfolket i Norr.
Ulph Degerfors drivs till vansinnets gränser för att bli av med låten som fastnat i hans huvud.

Vem fan är Hugo Alfvén? Regi: Elin Övergaard och Manne Indahl. Manus: Manne Indahl. Produceras av Maria Larsson Guerpillon och Charlotte Most, MostAlice Film.
En dirigent skäller ut sin döende publik.

12 points. Regi: Isabella Rodriguez. Manus: Joel Nordström, Isabella Rodriguez och Kristoffer Jönsson. Produceras av Isabella Rodriguez, Coco Film & TV.
Wiktor och Roman är två tonåringar i Polen som älskar Eurovision. När bråk uppstår om vem som kan mest om deras favoritartist försvinner Roman. Wiktor blir orolig att något har hänt hans bästa vän och ger sig ut för att leta.

Råttan ibland oss. Regi: Chimichurri (Mattias Ramos och Emil Ramos). Manus: Mohamad Mohamud. Produceras av Chimichurri.
En musikvideoinspelning förvandlas till ett gisslandrama när en kvarts miljon kronor försvinner.

Epadunk. Regi och manus: Jakob Arevärn. Produceras av Linus Andersson, Lampray.
Anna mekar in världens fetaste baslåda i sin epatraktor inför kvällens dejt med Billy. Ungdomskärleken osar i natten men det är inte alla som imponeras av den höga musiken. Snart förvandlas dejten till en kamp på liv och död.

För frågor, kontakta
Axel Petersén, Filmkonsulent kortfilm och nya format 
axel.petersen@filminstitutet.se
08 665 11 57

Valentina Chamorro Westergårdh, SVT Kortfilm
valentina.chamorro.westergardh@svt.se
073 712 42 72

Patrik Axén, Produktionscontroller
patrik.axen@filminstitutet.se
08 665 12 01Om Svenska Filminstitutet

Svenska Filminstitutet är en samlande röst för filmen i Sverige och en mötesplats för upplevelser och insikter som stärker filmen i alla led. Vi bevarar och tillgängliggör det svenska filmarvet, verkar för att barn och unga har goda kunskaper om film och rörlig bild, stödjer produktion, distribution och visning av värdefull film samt representerar den svenska filmen internationellt. Genom en mångfald av berättelser skapas samtal och insikter som stärker individen och vår demokrati. Tillsammans möjliggör vi för fler att skapa, uppleva och berikas av film.


Kontaktpersoner

Martin Frostberg
Kommunikatör
Martin Frostberg